31-го жовтня народиться 7-мільярдний землянин

— 17 жовтня 2011, 11:16

Щогодини на нашій планеті народжується 10 тисяч малюків. За підрахунками експертів ООН, чисельність землян має досягти 7 мільярдів саме 31-го жовтня 2011-го року.

Про це повідомляє Комсомольская правда в Украине.

Помилка в місяць чи два, а то й у рік – можлива, але не більшого, вражає директор відділення народонаселення Ханна Злотнік.

Не впевнені в цьому представники Віденського інституту демографії, Волльфган Лутс та Сергій Щербов. На їхню думку, рубіж у 7 мільярдів людство перейде ближче до 2020-го року.

6-мільярдний мешканець нашої планети народився 12 років тому. Хлопчик із Сараєво з'явився на світ у перші хвилини 12-го жовтня 1999-го.

Між тим, за прогнозами ООН, до 2100-го року на Землі житиме вже 10 мільярдів осіб.

На думку ж представника Політехнічного університету Бухареста, доктора фізики Віорела Бадеску, населення планети в далекому майбутньому теоретично можна було б збільшити й у 200 разів.

Такого висновку вчений дійшов, перевіряючи, наскільки небезпечним є стрімке збільшення кількості землян для термодинамічної рівноваги планети. Розрахунки Бадеску ґрунтуються на роботах британського фізика Джона Фремліна, який в середині 1960-х передрікав цивілізації "теплову смерть" внаслідок життєдіяльності самих людей.

За цією теорією, Земля не встигатиме розсіювати тепло, в разі якщо кількість "живих випромінювачів" стане надто велика. Перші розрахунки показали, що для цього потрібно щонайменше 60 квадрильйонів людей.

Перевіривши цю гіпотезу за допомогою сучасніших термодинамічних моделей, Бадеску виявив, що цифра має бути значно меншою, 1,3 квадрильйони.

Одначе, на думку вченого, йдеться лише про теоретичну межу, яка коли-небудь може бути досягнута людством. Транспорті засоби, що виробляють тепло, заводи та електростанції, не бралися до уваги, адже в далекій перспективі технології стануть геть іншими. Також, на думку Бадеску, не варто говорити про дефіцит ресурсів – швидше за все, й їхні джерела, способи видобутку та розподілення також зміняться.

Реклама:

Головне сьогодні