Представлена фотокамера, яка в корені міняє підхід до зйомки

— 20 жовтня 2011, 13:11

Новинка під назвою Lytro схожа на звичайні камери лише наявністю лінзи і екрану-видошукача. Творці називають її "камерою світлового поля".

Традиційні "цифровики" фіксують плоску картинку, що складається з точок. Проте кожну подібну точку можна також розглядати як "кінцевий пункт прямування" променя світла. Саме "променями" і оперує інноваційна камера - вона обчислює їх колір, яскравість і напрямок, після чого відтворює всю картину в цілому.

Завдяки цій технології у користувача немає потреби фокусуватися на певному предметі в знімку - це може бути зроблено вже після зйомки, на самій камері, в додатку для ПК або на сайті в Інтернеті. На фокусування не витрачається і час - а, значить, знімок готовий моментально, без неминучої для звичайних камер затримки.

Камера також готова зробити першу фотографію менш, ніж через секунду після включення, пишуть Вести.

Зовні Lytro нагадує не стільки фотокамеру, скільки іграшку-калейдоскоп - корпус квадратного перетину довжиною трохи більше 11 см витягнуть і не має ніяких ручок або помітних опуклостей.

На одному його кінці лінза, на іншому - квадратний сенсорний екран з діагоналлю 1,46 дюйма. Він використовується як для побудови кадру, так і для перегляду вже зроблених фотографій. З елементів управління є дві кнопки - включення і зйомки, а також слайдер для оптичного зума (до 8x).

Ширина діафрагми, до речі, постійна - F / 2. Бездротові інтерфейси відсутні, зв'язуватися з комп'ютером Lytro буде по USB. Важить пристрій 227 грамів.

Поки до кінця не ясно, як саме із зроблених знімків Lytro можна буде створювати звичайні, назавжди сфокусовані фотографії. Невідомо і те, якого розміру і якості вони вийдуть - виробник ні слова не говорить про традиційні мегапікселі, як аналогічної характеристики згадуючи 11 "мега-променів".

У технічних характеристиках йдеться лише про "HD-якості знімків", але поняття HD вельми і вельми широке. В принципі подовжений форм-фактор дозволяє вбудувати в камеру, незважаючи на її малий розмір, більш якісну оптику, ніж використовується в звичайних плоских аматорських камерах. З іншого боку, технологія "світлового поля" напевно вимагає більш складних (і об'ємних) компонентів.

Коштувати диво аматорської фототехніки буде досить дорого - 400 доларів за версію з 8 гігабайтами пам'яті сірого або блакитного кольору або 500 за 16-гігабайтний варіант у червоному кольорі.

Повідомляється, що 8-гігабайтного варіанту вистачить усього на 350 знімків - то є одна фотографія в форматі Lytro LFP. (Light Picture Field - знімок світлового поля) займе близько 22 мегабайт. Це досить немало і порівняно з розміром нестиснутих знімків в RAW-форматі сучасних "дзеркалок". Тим не менш, Lytro обіцяє безкоштовно зберігати всі зроблені покупцями камери фотографії на своєму сайті.

Перевірити "камеру світлового поля" у справі можна буде на початку 2012-го, коли почнуться продажі новинки в США, але зробити попереднє замовлення можна вже сьогодні.

Реклама:

Головне сьогодні