Як водії покарали даїшників. Відео

"Українська правда. Життя" поспілкувалась із кількома постраждалими водіями, які добилися вибачень і покарання інспекторів у судовому порядку.

Українські водії стали обережнішими. З представниками Державтоінспекції все частіше вони спілкуються в об’єктиві відеореєстратора в машині. Окрім того, з власного автомобіля воліють не виходити. Приводом такої обачності стали десятки резонансних конфліктів з "даїшниками". Останні часто дозволяють собі лайку, погрози, а то й застосовують фізичну силу до водіїв.

Так, завдяки практиці відео-фіксації розмов із інспекторами з'явилися ролики про "телячу мову" та багато іншого відео, яке можна вільно переглянути в інтернеті.

Серед останніх інцидентів на дорозі – випадок на Харківщині, де двох "даїшників" звільнили за те, що вони нецензурно висловлювалися на адресу водія. Все почалось ще у вересні, коли в мережу потрапило відео, на якому співробітники ДАІ Красноградського району майор Павло Камишан і капітан Олександр Ковтун зупинили водія іномарки, вимагаючи показати документи, але пояснити причину зупинки не могли.

У ході словесної перепалки один з правоохоронців обматюкав водія, а той зняв усе на камеру.

"Українська правда. Життя" поспілкувалась із кількома постраждалими водіями, які добилися вибачень і покарання інспекторів у судовому порядку.

"Нє понімаю тєлячью мову"

"телячою мовою". Нагадаємо, на початку лютого цього року в інтернет потрапив ролик, на якому зафіксовано, як одеський інспектор ДАІ відверто демонстрував неповагу до державної мови у розмові з водієм. Старший сержант Швець на питання одесита, задане українською мовою, заявив: "Нє понімаю тєлячью мову". Водій В’ячеслав Медведєв розповів нам, як все відбувалось насправді.

"Я плавно їхав, нічого не порушував. Поряд сидів друг, ми розмовляли, він записував усе на відео фотоапарату. Так вийшло, що коли мене зупинили "даїшники", вже вівся відеозапис.

Мене попросили показати документи, що я й зробив і поцікавився, яка ж причина зупинки, запитавши при цьому ім’я, прізвище і звання інспектора. Він відрекомендувався, але суті зупинки не сказав, – розповів "Українській правді. Життя" В’ячеслав. – Я сказав українською мовою: "назвіть суть скоєного праворушення", – просто не зміг згадати фразу на російській і автоматично сказав український варіант із чинного законодавства. І тоді Швець сказав фразу, через яку став знаменитим на всю країну".

За словами водія, інспектор так і не зміг відповісти, чому зупинив його.

"Хотів звинуватити, що я не пристебнутий ременем безпеки, хоча це неправда. Показав нам середній палець, відмовлявся пред’являти своє посвідчення, – продовжує розповідь В’ячеслав Медведєв. – Цей цирк тривав 5-6 хвилин, потім під’їхало керівництво Швеця. Майор Гетьманцев також не зміг пояснити, чому мене зупинили.

Він встиг кілька разів пообіцяти, що проти нас буде застосовано фізичну силу, але побачивши, що мене не залякав, відступив в сторону. В цей момент я вже був остаточно виснажений".

Тоді, за словами нашого співрозмовника, до його машини підійшов напарник Гетьманцева, який його і товариша також встиг покрити матом.

Все ж, В’ячеслава відпустили. Про покарання інспектора, що не розуміє "телячью мову" спочатку взагалі не йшлося. Утім під натиском громадськості та журналістів Олександра Швеця таки було звільнено з органів внутрішніх справ. Водночас були вжиті заходи "дисциплінарного впливу" до його керівників - від суворої догани до звільнення з посади.

В’ячеслав після цього випадку купив примірник Закону України "Про міліцію" і поставив у машині відео реєстратор, яким записує всі бесіди з представниками ДАІ.

"Даїшнику" - 2 роки умовно

Не бракує конфліктів з інспекторами ДАІ й у столиці. Резонансний випадок, зафіксований на відео, трапився з киянином Русланом на Оболоні. Після зупинки авто один із інспекторів підійшов до нього і зажадав показати документи.

Руслан натомість висловив прохання показати службове посвідчення. Інспектор пред'явив посвідчення на ім'я Андрія Камуннікова, а наступної секунди його напарник підбіг до автомобіля, відкрив центральний замок, і з лайкою почав витягати Руслана з авто.

Інспектору це вдалось, після чого у киянина забрали посвідчення водія. Шокований, Руслан сів у своє авто, закрив вікна й двері і почав телефонувати в міліцію. Коли "даїшники" про це довідались – тут же просто в ніс почали сунути чоловіку його права й вмить забули про інцидент. Натомість Руслан конфлікт не забув.

"Я подав заяву до прокуратури. Проти інспектора, який витягав мене з машини, порушили кримінальну справу за статтею 365 КК України частиною 2 – перевищення службових повноважень, – розповів "Українській правді. Життя" сам водій. – На судові засідання "даїшник" не з’являвся: то хворів, то ще щось… Але інспектор ще в прокуратурі одразу вибачився, повністю визнав свою вину і ми просили для нього пом’якшене покарання".

За словами Руслана, йому присудили два роки умовно, але хотіли дати реальний термін у в’язниці. "В будь-якому разі я раджу в таких випадках на дорозі викликати наряд міліції, – каже наш співрозмовник. – І, звичайно ж, обов’язково все фіксувати на відео".

До слова, під час судових слухань дісталось і позивачу: машину Руслана облили кислотою, хоча його автомобіль був припаркований біля будинку за всіма правилами, не на зеленій зоні. Було розслідування, але кримінальну справу не порушили. Водій вважає, що це аж ніяк не збіг обставин.

"Я це прямо пов’язую із моїм конфліктом з ДАІ, – стверджує чоловік. – Також інспектори приходили до мене навіть на роботу і давали телефонну трубку на розмову з якимось їхнім командиром".

Бак бензину як вибачення

Ще одна гучна історія з інспекторами ДАІ трапилась в місті Харцизьк на Донеччині. "Я спокійно їхав, коли раптом мене підрізав приватний ВАЗ. Вийшов курсант і вимагав документи. Я запитав яка причина зупинки, на що мені відповіли, що я створив аварійну ситуацію, – розповів нам постраждалий водій Ігор Макаренко. – Я ж сказав: "Якщо ви мене звинувачуєте – давайте докази".

Тоді до водія підійшов інспектор Петренко і почав погрожувати, що силоміць витягне з машини і закриє у райвідділі.

"Я віддав документи. Мене намагались витягти з машини, вимагали відкрити багажник, капот. Я відмовився, зазначивши, що зроблю це після того, як вони складуть протокол, – продовжує Ігор. – Після цього – чергова хвиля нецензурної лексики і погроз. Я налякався і намагався набрати 102. Петренко це побачив, самостійно відкрив двері мого авто і забрав у мене телефон".

Після цього чоловік спробував зателефонувати правоохоронцям із найближчої заправки і тут "даїшники" злякались – віддали Ігорю телефон і водійські права з вимогою написати, що він до них претензій не має.

"Вже з дому я набрав міліцію, залишив свої координати. За 5 хвилин дзвінок: інспектор Петренко почав пропонувати бак бензину, просив вибачення. Я ж відмовився і написав заяву в прокуратуру, – продовжує Ігор Макаренко. – Мене допитали, а потім почалось затягування справи".

Коли ж чоловік звернувся в Генпрокуратуру, кримінальну справу за статтею 365 частиною 2 Кримінального Кодексу України – "перевищення службових повноважень" – місцева прокуратура таки порушила. "Я ж ще заявляв про погрозу вбивства та крадіжку телефону, але щодо цього справу не порушили", – додає водій.

І лише через півроку після інциденту на дорозі було завершено ознайомлення з кримінальною справою. За словами Ігоря, перше попереднє слухання справи призначили на 17 листопада.

Тим часом вже колишній інспектор Петренко переховувався, а згодом влип у черговий скандал. За словами Ігоря Макаренка, за невідомих обставин у нього з травматичної зброї вистрілили охоронці, через що він опинився на лікарняному ліжку і втратив зір на одне око. Сьогодні чоловік навідріз відмовляється давати свідчення і спілкується виключно через свого адвоката.

Дуля від інспектора

Відзначились і "даїшники" Криму. Зокрема, широкого розголосу набув інцидент з інспектором Шкаберіним. Він зупинив автомобіль для перевірки документів і, не змігши пояснити водію причину зупинки, пригрозив фізичною розправою.

Представник міліції став смикати за ручки дверей і кнопку багажника автомобіля, намагаючись витягнути водія з салону. Потім спробував зірвати задній номер. Згодом на місце події прибув невідомий лейтенант, який і відпустив автомобіліста.

Постраждалий водій написав заяву до прокуратури на порушення кримінальної справи за фактом перевищення посадових повноважень, а результатами перевірки, капітана міліції Шкаберіна таки звільнили з органів внутрішніх справ.

А ось віницький "даїшник" розпрощався з посадою через те, що у відповідь на прохання зупиненого ним водія пред'явити службове посвідчення показав… дулю. Крім того, правоохоронець намагався відібрати у водія телефон, на який той знімав розмову. Коли автомобіліст пригрозив інспектору судом, "даїшник" і скрутив великий палець руки.

Реклама:

Головне сьогодні