Тест

Прокинувся гігантський вулкан, небезпечний для усієї Землі

У Південній Америці раптово прокинувся вулкан Утурунку. Він знаходиться на південному заході Болівії і досягає у висоту 6 тис. метрів.

Вчених лякає те, що він росте з неймовірною швидкістю і накопичує магму в десять разів швидше за звичайні вулкани, повідомляє ТСН.

Якщо це зростання викличе появу супервулкана, то швидке його виверження призведе до кліматичної та демографічної катастроф.

Науковці вважають, що це буде страшніше паралізованого авіасполучення в Європі навесні 2010 р., коли в Ісландії почав вивергатися Ейяфьятлайокудль.

"Це одна із зон з найбільшою вулканічною активністю на Землі. І важливо вчасно зрозуміти, до чого це може привести, тому слід з'ясувати причини такого швидкого зростання", - заявив професор Шан де Сильва з Університету штату Орегон.

Утурунку за класифікацією відноситься до стратовулканів. Це найпоширеніший тип, вони вивергаються періодично і можуть не приносити шкоди, оскільки густа лава швидко застигає і не поширюється далеко.

Якщо ж швидке накопичення магми призведе до перетворення Утурунку в супервулкан, то наслідки його виверження будуть руйнівними.

Попіл і сірчані гази при викиді можуть досягти стратосфери і, немов покривалом, накрити земну кулю.

Тоді промені сонця перестануть проникати в атмосферу, що призведе до зниження температури. Гази перетворюються на сірчану кислоту, яка обрушиться на Землю разом з опадами. Схожий ефект може викликати гіпотетична ядерна зима.

Вчені нагадують випадок, коли 73 тис. років тому виверження вулкана на острові Суматра викликало жахливу демографічну кризу. Тоді сірчані дощі тривали протягом шести років, а хмара попелу практично повністю приховала сонце. На Землі залишилися в живих тільки десять тисяч людей.

За словами науковців, поки не ясно, до яких наслідків призведе виверження Утурунку. Останній раз викид лави відбувався в цьому регіоні 300 тис. років тому.

Фото volcano.si.edu