Названо сто найкращих винних господарств світу

— 8 листопада 2011, 15:26

Перше місце посіло господарство з Бордо - Шато Лафіт.

При складанні цього списку співробітники біржі враховували п'ять факторів, які, на думку організаторів, повинні дати винятково об'єктивні дані.

Кожен фактор зараховував певний номер отриманого місця, повідомляє Thedrinksbusiness.com. Серед факторів, зокрема, враховувалось:

- Зміна цін у бік збільшення за останні п'ять років - аналіз показників за даними біржі з серпня 2010 по серпень 2011 р.;

- Аналіз середньої вартості кейсу вина кожного господарства за минулий і поточний роки (чим вище вартість, тим вище місце в списку);

- Для порівняння брали середню «кращу» вартість за даними торгових компаній;

- Кожному конкретному вину присуджувалось конкретне місце. В даному випадку в розрахунок брався середній бал від Роберта Паркера за останні п'ять урожаїв - це для бордосських вин. У випадку з Бургундією, то в розрахунок брався бал від Аллена Медоуза;

- Проводився розрахунок: множилася середня вартість кейса на обсяг виробництва.

Коли усі показники (номери місць) були отримані, фахівці склали цей рейтинг. Показово, що чим менше сума всіх показників, тим вище було місце в списку. Як показує практика, даний список може кардинально змінюватися щорічно.

Шато Лафіт (Chateau Lafite) - 1 місце - 62 бали

Шато Мутон-Ротшильд (Chateau Mouton-Rothschild) 2 місце - 69 балів

Шато О-Бріон (Chateau Haut-Brion) 3 місце - 74 балів

Шато Латур (Chateau Latour) 4 місце - 79 балів

Domaine de la Romanée-Conti, 5 місце - 105 балів

Шато Петрюс (Chateau Pétrus) 6 місце - 125 балів

Шато Cheval Blanc, 7 місце - 138 балів

Шато Марго (Margaux) 8 місце - 138 балів

Шато Pontet Canet, 9 місце - 156 балів

La Mission Haut Brion, 10 місце - 163 бали.

Перша десятка нинішнього року - цілком передбачувані місця для провідних французьких господарств. У порівнянні з минулим роком трохи відстає Шато Марго - цього року винарня втратила цілих три місця. Цього року пробилося до Великої Десятки господарство Pontet Canet.

Світ найкращих з кращих дуже консервативний і потрапити в нього новачкові дуже проблематично. Необхідно створити дійсно видатне вино, успішно продавати свою продукцію і підтримувати високу якість впродовж досить довгого часу, щоб встати на одну лінійку з великими господарствами.

Важливим чинником для досягнення успіху є чималі інвестиції в виноробство, а також дотримання традицій, впізнаваність імені і т.д. Це дійсно дуже важка праця, і, як показує практика, революцій тут не може бути.

Реклама:

Головне сьогодні