В Україні росте дитяча злочинність

— 11 листопада 2011, 10:47

Про це повідомила на прес-конференції в Донецьку керівник управління забезпечення діяльності Уповноваженого Президента України з прав дітей Людмила Волинець, яку цитує УНІАН.

"Так, в Україні відбулося збільшення дитячої злочинності на 15-17% порівняно з минулим, 2010 роком", - сказала вона.

За словами Волинець, "для того, щоб розуміти, чому вона збільшилася, потрібно розкласти її складові".

"Зазвичай, як правило, вчинюють злочини діти, у яких проблемні сім'ї, якщо вони сироти, у них п'ють батьки тощо. Ми проаналізували ситуацію, і з’ясувалося, що різко збільшився рівень злочинності серед дітей, які вже скоювали злочини. Тобто повторна і рецидивна злочинність. Це надзвичайно серйозне питання", - пояснила Волинець.

За її словами, повторно злочини скоюють "ті діти, які вчинили злочини, щодо них не було вжито дій, щоб їх відправити у місця позбавлення волі, але, водночас, профілактична робота була недостатньою", і в результаті вони "одержують серйозніший строки".

Волинець висловила стурбованість збільшенням дитячої злочинності, що відбувається на тлі реформування правоохоронної системи.

"Сьогодні ми стривожені тим, що, з одного боку, сталося це збільшення дитячої злочинності, з іншого боку – що це відбувається, зокрема, на тлі реформування органів внутрішніх справ у частині кримінальної міліції у справах дітей", – сказала вона.

На її думку, необхідно розібратися і серйозно "осмислити ці два процеси".

"Якщо нині збільшується злочинність дитяча, то чи варто зараз радикально міняти компетенцію кримінальної міліції у справах дітей? ...Можливо, й варто, і тоді не буде повторної злочинності, а може, й не варто. Але треба подумати, як це робити", – сказала Волинець.

Реклама:

Головне сьогодні