Forbes: Найбільш нерентабельні кінозірки

До десятки кінозірок, яким переплачують, потрапили Дрю Беррімор, Едді Мерфі, Ніколь Кідман та Том Круз.

Попри чималі гонорари, одержані акторами, стрічки за їхньою участю в прокаті обернулися на фінансові катастрофи, подекуди не перекривши й свого бюджету.

Про це повідомляє Forbes.

Аби скласти цей рейтинг, журнал дослідив заробітки 40 найбільш високооплачуваних акторів та актрис Голівуду, а також бюджет та прибутки від фільмів, в яких вони знялися протягом останніх 5 років.

Під час створення рейтингу враховувалися лише кінострічки, а не мультфільми, де лунали зіркові голоси.

Найменш рентабельною голлівудською зіркою 2011-го року названо Дрю Беррімор. Взамін кожного долару, витраченого на її гонорар, кіностудії отримали лише 40 центів прибутку.

Її стрічка 2009-го року "Все гаразд" у світовому прокаті зібрала 16 мільйонів, а фільм 2007-го "Щасливчик" – лише 8 мільйонів. Із картиною "Обіцяти – не означає одружитися" справи пішли жвавіше, фільм заробив 180 мільйонів, але Беррімор була не "основною" його зіркою.

Другу сходинку посідає актор Едді Мерфі, який, порівняно з Дрю, є безперечною "фінансовою суперзіркою". За кожен долар, що його творці фільму заплатили Едді, їм повернулося приблизно 2,70.

Комедії "Доктор Дуліттл" та "Схиблений професор" свого часу допомогли Мерфі стати одним із найбільш високооплачуваних зірок кіноіндустрії. Однак останні стрічки з його участю – "Уяви собі" та "Знайомтесь, Дейв" обернулися колосальним фінансовим провалом.

Сам Мерфі отримав мільйонні гонорари. Але перша стрічка, маючи бюджет у 60 мільйонів, зібрала в світовому прокаті лише 50, а друга, в яку було вкладено 55 мільйонів, принесла лише 22 мільйони.

Актор Вілл Феррелл, який два роки поспіль очолював список зірок, яким переплачують, цього року посів третю сходинку. Його справи поліпшилися завдяки стрічці "Копи в глибокій засаді" ("The Other Guys"), яка зібрала в прокаті 170 мільйонів доларів. Кожен заплачений йому долар повернувся кіновиробникам приблизно 3,50 доларами.

Однак на акторові ще висять попередні невдачі, зокрема, стрічка "Загублений світ", яка, маючи бюджет у 100 мільйонів доларів, принесла лише 70.

Четверте місце має оскароносна акторка Різ Візерспун. Кожен долар, витрачений на неї, повернувся 3, 55 доларами. Невдалою для білявки стала романтична комедія "Звідки знати", де вона зіграла з Джеком Ніколсоном та Овеном Вілсоном. Бюджет фільму становив 120 мільйонів доларів, у світовому прокаті ж він отримав лише 50.

Завершує п'ятірку зірок, яким переплачують, двократний володар "Оскару" Дензел Вашингтон. Вкладений у нього долар повернувся в середньому 4,25.

Якщо поглянути на цифри, то прибутки від останніх йог стрічок досить непогані, тож спершу не дуже зрозуміло, як Вашінгтон потрапив до цього рейтингу. Фільм "Некерований" у світовому прокаті забрав 167 мільйонів, а "Книга Ілая" – 157. Одначе слід врахувати, що гонорар Дензела за кожну стрічку також немалий – 20 мільйонів доларів.

Шосту сходинку посідає Ніколас Кейдж, який за кожен долар відробляє 4,40. В останні роки він зіграв у багатьох стрічках, але, на жаль, більшість із них виявилися неуспішними. Наприклад, одна з останніх, "Що приховує брехня" ("Trespass"), де також зіграла Ніколь Кідман, у перший вікенд показу зібрала 16 тисяч доларів, і це не друкарська помилка.

Сьоме місце в переліку зірок, яким переплачують, має Адам Сендлер. Кожен інвестований у нього долар повертається студіям 5,20 доларами.

При цьому всьому Сендлер однією з найуспішніших кінозірок. Він заробляє так багато, що, в разі коли стрічка провалюється, її творцям годі й думати про окупність своїх інвестицій. Власне, так сталося з комедією "Приколісти", яка, маючи бюджет у 75 мільйонів, у прокаті зібрала лише 71.

Восьму сходинку посідає Вінс Вон, який відробляє на 5,20 доларів за кожен, що йому заплатили. Не виправдала сподівань остання його стрічка "Дилема". В неї було вкладено 70 мільйонів доларів, і рівно стільки ж вона здобула в прокаті.

Далі йде Том Круз, невдалою для якого став фільм "Леви для ягнят". Картина зібрала в прокаті лише 63 мільйони доларів, а рентабельність самого Тома оцінюють у 1 до 6,35.

Його колишня дружина, Ніколь Кідман, завершує цьогорічну десятку. Кожен вкладений у неї долар повертається кіностудіям 6,70 доларами. Фінансово невдалою стала вже згадана стрічка з її участю - "Що приховує брехня".

Фото АР

Реклама:

Головне сьогодні