Українці лікуються без лікарів

— 26 грудня 2011, 10:30

40% опитаних практично не стежать за своїм здоров’ям, а 60% – ніколи не проходять медичного обстеження.

Такими є дані дослідження Інституту Горшеніна, пише Радіо Свобода.

До лікаря зазвичай звертаються трохи більше 40% українців. Самостійно ж воліють лікуватися 56% опитаних, і кожен третій з них з них робить так практично завжди.

Двадцятирічна киянка Юлія, як і більшість українців, до лікарів ходить дуже рідко. Застуди, за її твердженням, усі лікують однаково – тож звертатися за кваліфікованою допомогою, мовляв, просто немає сенсу. А якщо недуга їй невідома, всі відповіді можна знайти… в інтернеті, вважає дівчина.

"Якщо виникають дивні симптоми, то можна запросто залізти в інтернет, подивитися на форумі й зорієнтуватися за вказівками людей, які вже все це проходили. І таким чином вилікуватися швидше. Є також форуми, на яких самі лікарі відповідають на запитання. Можна описати свою хворобу, і вони дадуть розгорнуту відповідь на питання, а що ж це таке може бути. Тож навіщо витрачати свій час і здоров’я на походи до лікарів, якщо можна вилікуватися самому", – твердить Юлія.

ВІДЕО ДНЯ

Українці своє здоров’я не цінують, а до лікарів звертаються лише в крайньому випадку, каже дільничний терапевт однієї із поліклінік Києва Маргарита Гофман. Люди просто бояться, що допомога буде неефективною, і за неї ще й доведеться платити. Тому ковтають усе підряд, а це може призвести до побічних ефектів та інших наслідків для здоров’я, зауважує лікар.

Торік Міністерство охорони здоров’я запровадило обов’язковий медогляд для усіх українців. Однак більшість його не проходить – адже жодних санкцій за це не передбачили.

Лікарі попереджають: почуваєтеся зле – звертайтесь до фахівців! Лише вони можуть поставити правильний діагноз і призначати відповідну терапію.

Адже, наприклад, під виглядом звичайної застуди може ховатися краснуха і навіть вірусний гепатит, які мають спочатку схожі симптоми. Неправильне ж лікування багатьох хвороб може призвести до серйозних ускладнень.

Реклама:

Головне сьогодні