На новорічні свята українці викидають на смітник півмільярда гривень - дослідження

— 26 грудня 2011, 12:35

За результатами опитування агентства AgriSurvey, до 12% продуктів харчування, закуплених міським населенням України до новорічного столу, не споживається і псується, пише real-economy.com.ua.

У грошовому еквіваленті стандартний святковий стіл з чотирьох дорослих та двох дітей у середньому викидає у смітник 90 гривень. Водночас, витрати всього міського населення України становлять близько 470 мільйонів гривень.

За словами директора агентства AgriSurvey УКАБ Тараса Гагалюка, під час опитування 54% респондентів вказали, що у них під час свят псується до 5% закуплених продуктів.

"Таким чином, по цій групі під час свят до смітника викидається кількість продукції еквівалентної 850 тоннам ковбаси "Московської" або 2,5 тисяч тонн свинячого ошийка, або ж 4 тисяч літрів шампанського", - наголошує Гагалюк.

За його словами, "ще у 40% опитаних псується від 5% до 15% продукції, а це - еквівалент 300 тонн червоної ікри або 3,5 тисяч тонн твердого сиру, або ж 4 тисяч тонн масла".

Такі показники свідчать про те, що українцям є до чого прагнути в плані культури споживання.

У той же час, за даними Організації продовольства і сільського господарства ООН (FAO), щорічно у світі псується близько 1,3 мільярда тонн продуктів харчування, а це близько однієї третини продукції, призначеної для споживання людьми.

Реклама:

Головне сьогодні