Ціни в інтернет-магазинах можуть зрости

— 28 грудня 2011, 10:44

Законопроект "Про торгівлю", автором якого є Кабінет міністрів, стосується діяльності українських магазинів загалом, але особливо "вдарить" по дрібних торгівцях, застерігають незалежні спостерігачі. Найбільшу ж кількість "несподіванок" уряд підготував тим, хто займається онлайн-комерцією, повідомляє "Німецька хвиля".

Зокрема, автори документу зобов’язують кожен інтернет-магазин мати офіційний офіс, куди б могли звертатися і покупці, і перевіряючі органи. Подібна вимога була б, звичайно, на користь споживачам, але це не можна робити обов’язком, вважає генеральний директор Української асоціації торгівлі Ігор Кишко.

На його думку, уряд фактично перетворює інтернет-магазини на звичайні торговельні точки: "Втрачається сам сенс інтернет-торгівлі. Спосіб ведення цього бізнесу не передбачає наявності офісних та складських приміщень. Вони повністю мобільні".

Зараз в Україні, за словами Кишка, тільки ті, хто працюють "цілком легально", мають офіційні офіси та склади. За оцінками Антона Мартинова, власника магазину електронних та аудіокнижок "Аudiobooks", який існує з 2004 року, це можуть собі дозволити лише великі гравці ринку. Таких, принаймні в його галузі, максимум 15.

"Достатньо багато дрібних магазинів та продавців, які, не маючи свого складу, приїжджають до постачальника та звідти привозять товар", – каже Мартинов.

Нові правила торгівлі, які хочуть втілити в життя урядовці, також передбачають запровадження додаткової звітності для бізнесу та посилення "караючої" ролі управління з захисту прав споживачів.

З цим категорично не погоджується генеральний директор Української Асоціації торгівлі Кишко: "Ми не знаємо, як позбутися наявної звітності. А тут нова. І у разі помилок передбачені величезні штрафи".

Реклама:

Головне сьогодні