У дитячих садках і школах дітей годують неякісною дешевою їжею

— 6 грудня 2011, 18:21

У дитячому раціоні переважали дешеві, низькосортні, малокалорійні продукти. Не організовано дієтичне харчування дітей з хронічними захворюваннями.

Про це з посилання на Уповноваженого Президента України з прав дитини Юрія Павленка повідомляє відповідальний секретар Громадської консультаційної ради при Уповноваженому з прав дитини Дар’я Касьянова.

Органами санітарного нагляду Вінницької, Донецької, Житомирської Полтавської, Сумської, Хмельницької, Чернівецької, Чернігівської областей та м. Києва послаблено контроль за додержанням постачальниками продуктів харчування санітарних норм при їх зберіганні та перевезенні до споживачів.

Заходи щодо вилучення недоброякісної продукції з обігу практично не застосовуються. Не налагоджено координацію цих питань з органами захисту прав споживачів.

Як повідомляється, попри обмежене фінансування з місцевих бюджетів видатків на харчування дітей, непоодинокими залишаються факти незаконного використання цих коштів.

Інформація Міністерства освіти і науки, молоді та спорту України надана Уповноваженому президента України з прав дитини

Станом на 01.11.2011 року:

- усіма видами харчування було охоплено 92,7 відсотка учнів 1-11 класів від їх загальної кількості (у 2010/2011 навчальному році - 91,8 відсотка);

- охоплення учнів 1-4 класів гарячим харчуванням становить 94,9 відсотків від їх загальної кількості (у 2010/2011 навчального року цей показник складав 98 відсотків).

У Вінницькій, Волинській, Житомирській, Кіровоградській, Луганській, Харківській, Херсонській, Чернівецькій областях та у місті Києві учні початкових класів забезпечені гарячим харчуванням стовідсотково.

Вартість харчування

Середня вартість харчування становить:

- у дошкільних навчальних закладах від 6,00 до 15,00 грн.;

- у загальноосвітніх навчальних закладах від 3, 5 грн. до 8,2 грн:

(у сільської місцевості 3,5 – 7,9 грн., міській 4, 5 – 8,2 грн.);

- у дитячих будинках 26 - 35 грн.;

- у загальноосвітніх школах-інтернатах обласного підпорядкування 30 – 45 грн.

Довідково: За середніми цінами у торговельній мережі обласного центру середня вартість харчування на 1 дитину в день у дошкільному навчальному закладі має складати 18,60 грн.

Розподіл коштів на харчування дітей в дошкільних навчальних закладах здійснюється відповідно зі статтею 35 Закону України «Про дошкільну освіту» (батьківська плата становить 50% в містах і 30% в сільській місцевості).

Харчування у навчальних закладах (особливо в сільській місцевості) здешевлюються за рахунок овочів та фруктів, зібраних на закріплених земельних ділянках навчальних закладів та власних підсобних господарствах, а також залучення позабюджетних коштів.

Норми харчування

Норми харчування у більшості навчальних закладів виконуються не в повному обсязі.

Показники виконання натуральних норм коливаються:

у дошкільних навчальних закладах від 70% до 90% від норми;

у загальноосвітніх навчальних закладах від 74 % до 85 % від норми;

у інтернатних закладах від 95% до 100% від норми.

Залишається недостатньою у раціоні дітей кількість м'ясних, рибних, молочних та кисломолочних продуктів, яєць, фруктів, соків. Кращі показники спостерігаються по картоплі, цукру, маслу вершковому, олії, крупам та макаронним виробам.

Повноцінність харчування залежить від його вартості. Чим вища вартість - тим ближче до норми харчування, чим нижча вартість – тим далі від норм харчування.

Основною причиною невиконання норм харчування є нестабільність цін на продукти харчування та недостатність бюджетного фінансування.

Реклама:

Головне сьогодні