Навколо всіх зірок є планети - вчені

— 12 січня 2012, 10:37

Це означає, що тільки в нашій галактиці є близько 10 мільярдів планет, за розміром відповідних до Землі, пише Бі-бі-сі.

Для спостереження за далекими зірками вчені використовували явище, відоме як гравітаційна лінза, тобто викривлення світлового променя під впливом гравітації масивного небесного тіла.

Це гравітаційне поле здатне поводитися подібно до збільшувального скла і посилювати світло від більш віддалених зірок, навколо яких можуть обертатися планети.

Група астрономів, які використовують відносно невеликі телескопи, об'єдналися в мережу з пошуку нових землеподібних планет під назвою Mindstep.

Вони намагалися виявити досить рідкісне явище, коли під час спостереження з Землі одна з зірок виявляється безпосередньо перед іншою, більш віддаленою зіркою. У такому випадку і виникає ефект мікролінзування, що дозволяє знаходити нові екзопланети.

Так, мережі Mindstep вдалося зафіксувати 40 таких явищ, і в трьох випадках були знайдені планети, що знаходяться на орбіті більш далеких зірок.

Хоча кількість знайдених планет виявилася відносно невеликою, на підставі цих відкриттів дослідницька група зуміла підрахувати загальну кількість екзопланет.

Реклама:

Головне сьогодні