Синоптики: весни в Україні майже не буде

— 17 січня 2012, 09:30

Зима, що настала з великим запізненням, обяцяє бути довгою й вередливою: з рясними снігопадами, різкими відлигами та сильними морозами. Справжня ж весна настане лише до Великодня, близько 15-го квітня.

Про погоду в Україні розповідають учені-синоптики та їхні народні колеги, пише Сегодня.

До Водохреща Україну замітитиме снігом, а з 24-25-го січня вдарять люті морози, до мінус 10 та нижче, на півночі та сході - до мінус 20 та нижче. Про це повідомила заввідділом кліматичних досліджень та двгострокового прогнозу погоди Українського гідрометеорологічного НДІ професор Вазіра Мартазінова.

Холоди триматимуться приблизно до 10-го лютого, але опадів не буде. Друга половина другого місяця та перша половина березня вже будуть по-весняному теплими, й сніг розтане. Потім, на жаль, зима ще повернеться.

Укргідрометцентр далі ніж до кінця січня загадувати не береться. За словами його замначальника Анатолія Прокопенка, до 19-го січня практично по всій території крім півдня сипатиметься невеликий сніжок, що супроводжуватиметься морозами в 3-5 градусів удень та нижче мінус 10 вночі (у Карпатах, на півночі та сході).

Потім потеплішає до 0 та вище, однак піде мокрий сніг, на півдні – с дощем та сильним вітром, через що можливе налипання снігу, ожеледиця й перебої з електропостачанням.

Снігом завалить Карпати, однак 23-25-го січня синоптики в гори вирушати не радять, через можливе сходження лавин.

Народний синоптик Віктор Некркасов у січні віщує помірні снігопади. У лютому ж, на його думку, зима покаже "фокуси" – півмісяця буде мороз до 20 градусів, а потім потеплішає до плюса. На 8-е березня буде снігопад, і знову морози.

"Зсув зими в Україні на 30-40 днів уперед став звичним явищем, так буде кілька років і надалі. Осінь затягується, а весни, навпаки, стали коротшими. І нинішня весна зі скрипом прийде лише до середини квітня, розпустяться дерева, однак заморозки можливі навіть 24-27-го квітня", - каже Некрасов.

"Дивовижно, але з 1-го травня одразу настане літня спека, можна сказати, що літо триватиме не три, а цілих чотири місяці", - додає він.

Реклама:

Головне сьогодні