У Чилі створили вино з присмаком метеорита

2
19 січня 2012

Чилійські винороби почали продавати незвичайний алкогольний напій - метеоритне вино. Перший у своєму роді продукт нібито відрізняється від класичного вина "більш насиченим смаком".

Про це пише ТСН.

Автором новаторського рішення став Іен Хатчеон. Під його керівництвом виноградне господарство Tremonte Vineyard вирішило випустити Каберне Совіньон під назвою Meteorito. Метеоритним вино назвали, тому що в процесі бродіння виноградного соку бере участь метеорит, вік якого оцінюється в 4,5 мільярди років. Колись давно він був резидентом пояса астероїдів, розташованого між Марсом і Юпітером.

"Я багато-багато років був затятим шанувальником вин та астрономії і шукав спосіб поєднати одне з іншим", - розповідає Іен, колишній співробітник Ліверморської національної лабораторії.

Цікавий експеримент по створенню "позаземного" вина було розпочато у 2009-му році. У квітні 2010-го винороби зібрали виноград потрібного сорту, потім його сік помістили в сталеві посудини для бродіння на 25 днів. Для подальшого дозрівання майбутнє вино ще на 12 місяців замкнули в дубовій діжці. У діжку також помістили 8-сантиметровий метеорит, який приблизно 6 тисяч років тому приземлився в пустелі Атакама, розташованій на півночі Чилі.

"Ми поклали туди метеорит, щоб будь-хто зміг би доторкнутися до чогось з космосу", - розповідає Іен.

Наприкінці до метеоритного вина додали ще одну порцію Каберне Совіньон, в результаті було отримано близько 10 тисяч літрів Meteorito.

"Коли ви п'єте це вино, ви отримуєте елементи, які з'явилися за часів народження Сонячної системи", - розповідає Хатчеон.

Винороб вважає, що добавка метеорита робить смак вина більш насиченим. На жаль, поки що оцінити, так це чи не так, можна, лише відвідавши обсерваторію Centro Astronomico Tagua Tagua, засновану Іеном в 2007 році. Втім, Хатчеон сподівається, що в майбутньому його незвичайний продукт буде експортуватися і в інші країни.



powered by lun.ua