Іранські школярі матимуть різні підручники для хлопців і дівчат

— 19 січня 2012, 13:14

Нова ініціатива уряду є останньою з низки заходів іранської влади щодо поділу за ґендерною ознакою, повідомляє Радіо Свобода.

Так, міністр освіти Ірану Хамід-Реза Хаджибабай заявив, що нові підручники окремо для дівчаток і хлопчиків мають відображати систему роздільної освіти, що існує в цій державі. Виступаючи у Тегерані, він сказав, що "освіта, професійна підготовка та підручники повинні бути відповідно пристосовані".

Міністр пообіцяв, що нові підручники з’являться вже наступного року.

Іран є однією з найбільш освічених країн Близького Сходу. Майже 77% населення є грамотними, країна має розвинуту систему освіти, в тому числі вищої. Протягом останніх років жінки почали переважати серед студентів вищих навчальних закладів, що викликає критику серед радикально налаштованих іранців.

Роздільне навчання для хлопчиків і дівчаток запровадили в Ірані після перемоги Ісламської революції 1979 року. Есфандіарі, яка навчалася у школі вже за роздільної системи, говорить, що великої різниці в самій освіті дівчат і хлопчиків не було.

Кілька років тому представник верховного лідера Ірану аятоли Алі Хаменеї заявив в одному з технічних університетів, що спільне навчання чоловіків і жінок – "це все одно, що класти м’ясо перед кішкою".

Оглядачі вважають, що іранських консерваторів турбують майбутні зміни в суспільстві, де жінки матимуть кращу освіту за чоловіків, і не захочуть вдовольнятися традиційною роллю жінки у мусульманському суспільстві.

Реклама:

Головне сьогодні