У всьому світі можуть змінити систему обліку часу

— 19 січня 2012, 16:02

Відзавтра у світі можуть скасувати високосну секунду, яку додають, щоби вирівняти годинники з астрономічним часом. У Женеві тривають запеклі дебати щодо того, чи варто запроваджувати цей новий спосіб, пише 5 канал.

За словами прихильників скасування високосної секунди, рух Землі щороку уповільнюється. А відтак, потреби в узгодженні часу більше немає. До того ж, додаткову секунду не враховують системи навігації, і вона може спричинити серйозні перебої в їхній роботі.

А на думку Вінсента Мінса, лідера ініціативної групи скасування високосної секунди, технічно нічого не зміниться - навпаки, стане простіше. "Відхилення між астрономічним часом і тим, що на вашому годиннику, становитиме півтори хвилини за сто років. Тому проблема, через яку тривають суперечки - швидше політична чи навіть філософська", - каже він.

Годинники переводять на 1 секунду вперед нерівномірно, раз на кілька років. Таку практику запровадили на початку 70-х для узгодження двох систем виміру часу - астрономічної та земної.

Перша визначає час від світанку до заходу сонця, за другою - один оберт Землі навколо Сонця ділять на певну кількість секунд. Через нерівномірність обертання планети поступово з'являється різниця у вимірюваннях. Тому деякі науковці запевняють - скасування високосної секунди призведе до розсинхронізації об'єктивного та годинникового часу.

Востаннє секунду додавали 2008-го. Наступного разу - планували цьогоріч, улітку. Чи будуть це робити - стане відомо у п'ятницю, після голосування на конференції в Женеві. Якщо високосну секунду скасують - годинниковий час таки почне, хоч і не суттєво, але випереджати астрономічний.

Реклама:

Головне сьогодні