У столичних церквах повінчатися коштує 1000 грн., хрестини - 750 грн.

— 30 січня 2012, 10:01

Наприклад, вінчання тепер коштує 1000 грн, а хрестини - 750 грн, хоча ще в минулому році це коштувало на пару сотень гривень дешевше, повідомляє "Сегодня".

Навіть звичайні воскові свічки, які в 2011 році можна було купити по гривні, тепер продають по дві.

Доплачувати по 50-100 грн тепер просять і за заїзд на територію храму на машині, фото і відеозйомку, хоча раніше багато де за це взагалі не брали грошей. У церквах говорять, що прейскурант виріс, тому що життя в столиці загалом подорожчало.

У Володимирському соборі навіть говорити про ціни на таїнства не стали, вказавши на складений прейскурант на стіні. На декількох аркушах формату А1 докладно розписано, що за хрещення потрібно заплатити 200 грн, за вінчання 600, ну а якщо при цьому захочете фотографувати або знімати на камеру дійство, потрібно доплачувати 50 і 100 грн відповідно.

Схожий прейскурант дістали з-під лавки зі свічками та іконками у церкві "Живоносне Джерело" на території Лаври. Там було написано: "Хрещення однієї дитини - 750 грн, вінчання з хором - 1000 грн".

Додатково потрібно купувати вино "Кагор", свічки, ну і обов'язково не забути про пожертву за сповідь. Ще одна цікава послуга, яку пропонують охоронці на в'їзді в Лавру - проїзд до храмів на машині. За одне авто потрібно заплатити 100 грн.

В Лаврі пояснили, що кожен храм встановлює свої розцінки на таїнства, але лише щоб люди не питали, скільки пожертвувати. "Ці розцінки - лише підказки. А ось те, що в'їзд на територію Лаври коштує 100 грн, - це побори якісь. Туди на машині взагалі не можна", - сказав прес-секретар УПЦ Василь Анісімов.

За його словами, в Лаврі підняли ціни через те, що життя подорожчало, опалення дороге, та й територія, яку потрібно утримувати, велика. В УПЦ КП пояснюють подорожчання церковних послуг зростанням тарифів на газ і необхідністю зробити ремонти в храмах.

Реклама:

Головне сьогодні