Алкоголь в невеликих дозах сприяє творчості - вчені

— 14 лютого 2012, 14:33

Співробітники Університету Іллінойсу в Чикаго після проведених досліджень, дійшли висновку, що невелика кількість алкоголю підвищує винахідливість людей, особливо при виконанні завдань, пов'язаних зі словесними асоціаціями.

Як пише ЛігаБізнесІнформ з посиланням на Science News, авторами дослідів стали фахівці Університету Ілінойса - Ендрю Ярош і Дженніфер Уайлі. У їхньому експерименті взяли участь 40 чоловіки, час від часу вживають міцні спиртні напої.

Респондентам було запропоновано переглянути фільм. Половина учасників експерименту під час перегляду їли легку закуску і пили журавлинний сік з горілкою, решта добровольців просто дивилися кіно.

Потім чоловікам запропонували 15 творчих завдань, що вимагають підбір потрібних слів. Учасники експерименту, які вживали горілку з соком, проявляли винахідливість значно частіше, ніж тверезі добровольці і в середньому зробили по дев'ять завдань.

Тверезі чоловіки зуміли вирішити лише по шість завдань кожен. При цьому, на пошук потрібних слів у чоловіків, які вживали спиртне, йшло в середньому 11,5 секунди, у тверезих - 15,2 секунди.

Таким чином, вчені припустили, що спиртні напої в невеликих дозах мають здатність знижувати концентрацію уваги, тим самим, це полегшує людині пошук зв'язку між, здавалося б, далекими один від одного поняттями й ідеями.

Дослідники вважають, що результати експерименту можуть пояснити схильність людей творчих професій до вживання спиртного.

І все ж таки, не варто захоплюватися вживанням спиртних напоїв, особливо сумнівної якості. І якщо вживати алкоголь, то тільки той, що був куплений у перевірених постачальників.

Реклама:

Головне сьогодні