Помер режисер "Приходьте завтра" Євген Ташков

— 15 лютого 2012, 15:21

"Помер Євген Іванович, чудовий режисер і людина. Це сталося буквально сорок хвилин тому", - сказав він.

Як уточнили в Спілки кінематографістів, інформація про місце і час похорону може з'явитися не раніше четверга, пишуть Українські новини.

Ташков був відомий не тільки як режисер таких всенародно улюблених фільмів як "Приходьте завтра" (1963), телесеріалів про розвідників "Майор Вихор" (1967) і "Ад'ютант його превосходительства" (1969), але і як актор і сценарист, який писав сценарії до деяких своїх картин.

Він народився 1 січня в селі Биково Вологодської області, в 1950-му році закінчив акторський факультет ВДІКу.

У 50-х роках знімався як актор, працював другим режисером.

Фільмом, який приніс Ташкову популярність, стала комедія 1963 року "Приходьте завтра", сценарій до якої він написав у співавторстві зі своєю дружиною Катериною Савіновою, яка зіграла народну улюбленицю Фросю Бурлакову. До сценарію увійшли факти біографії актриси. Сам Ташков зіграв у картині епізодичну роль.

Потім як режисер Ташков зняв в 1967 році трисерійний художній фільм "Майор Вихор" за книгою Юліана Семенова, що розповідає про дію спецгрупи майора "Вихора" в окупованому німцями Кракові.

Потім був п'ятисерійний фільм "Ад'ютант його превосходительства" про роботу розвідника-чекіста Павла Кольцова в роки Громадянської війни, який вийшов на телеекрани в 1970 році. Саме Ташков зробив рокіровку, замінивши затвердженого на головну роль розвідника Кольцова Михайла Ножкіна, замінивши його Юрієм Соломіним, який спочатку повинен був грати другорядну роль офіцера штабу. За цю роль Соломін був удостоєний Державної премії РРФСР і звання Заслужений артист.

"Це великий удар для мене. Я безмірно поважав цю людину, талановитого художника, унікальну особистість, рідкісної порядності, чесності людини. Він не був кар'єристом. А що стосується "Ад'ютант його превосходительства" - це не просто роль для мене, а цілий шматок в мого життя", - сказав актор Юрій Соломін.

Реклама:

Головне сьогодні