Тест

Україна увійшла до Топ-20 країн - спамерів

Про це повідомляє газета Дело.

За даними "Лабораторії Касперського", лідер 2010-го року, США, за підсумками 2011-го навіть не увійшли до першої десятки рейтингу. Росія перемістилася з 3-ї та 9-ту сходинку. На першій же розташувалася Індія, яка досі мала 2-е місце.

За нею йдуть Бразилія та Індонезія, що піднялися, відповідно, з 5-ї та 16-ї позиції.

Загалом найбільше спаму, як і раніше, надходить із території країн Азії, Латинської Америки та Східної Європи.

2011-й продовжив тенденцію останніх років, продемонструвавши позитивну динаміку зниження кількості спаму. Обсяг поштового сміття з пікового значення в 85,2% в 2009-му спустився до 80,26%.

Одначе скорочення кількості спам-повідомлень супроводжувалося тривожною тенденцією – вони стають дедалі небезпечнішими. У 2011-му частка листів із шкідливими вкладеннями зросла в 1,7 рази порівняно з попереднім роком та склала 3,8%.

Зловмисники, що стоять за розсиланням таких повідомлень, активно вдаються до методів соціальної інженерії, маскують їх під офіційні повідомлення від органів влади чи інтернет-ресурсів, спокушають користувачів пропозиціями різноманітних подарунків.

Іноді вкладення в листах маскують під електронні квитки, інструкції з відновлення паролю поштової скриньки тощо.

Однією з яскравих тенденцій року, що минув, став так званий цільовий фішинг, що поширювався по заздалегідь обраних електронних адресах. Як правило, метою таких розсилок є заволодіти реєстраційними даними користувачів для одержанні доступу до їх аккаунтів в інтернет-сервісах, онлайн-банкінгу або для крадіжки конфіденційної інформації компанії-роботодавця. Прикладом можуть стати персоніфіковані листи, що, на відміну від звичайного спаму, містять особисте звернення до одержувача.