Вчені визначили ідеальний келих для шампанського

— 20 лютого 2012, 13:50

В даному випадку келих-креманка або традиційний винний келих не зовсім підходять для того, щоб повною мірою насолодитися прекрасним смаком витонченого ігристого вина. Виявляється вся справа у вуглекислому газі.

Справа в тому, що цей газ викликає почуття поколювання у носі, і активізує чутливі нерви в носовій порожнині. Таким чином, аромат шампанського стає багатшим, розкривається його вершкова текстура, і вино доставляє більше приємних відчуттів тому, хто його п'є. Але зміст вуглекислого газу під Флют і креманці дуже різниться.

Вчені з університету Реймса у Франції виміряли цей параметр за допомогою теплобачення: інфрачервоні промені допомогли їм зрозуміти, як багато вуглекислого газу є у бокалі Флют і креманці. Вони з'ясували, яка концентрація діоксиду вуглецю в обох типах келихів протягом перших 15 хвилин після розливу шампанського.

Виявилося, що концентрація газу в верхній частині Флют в зазначений період у два-три рази перевищувала аналогічний параметр для келиха-креманки. При цьому зниження температури шампанського ніяк не позначалося на рівні вуглекислого газу, що виділяється з напою в бокалі.

За словами керівника даного наукового проекту, споживачеві вкрай важлива роль вуглекислого газу в шампанському та інших напоях, адже без бульбашок напої були б менш смачними.

Таку ж думку висловив недавно Президент Будинку шампанських вин Taittinger - П'єр-Еммануель Тетенже, який негативно висловився щодо новомодного віяння подавати шампанське у винному келиху.

Він звинуватив сучасних маркетологів в тому, що вони формують тренди в гонитві за новизною, та не враховують традиції та специфіку шампанського, і підкреслив, що шампанське Taittinger повинно подаватися тільки в традиційних фужерах.

Реклама:

Головне сьогодні