Інтернет може врятувати мови, що зникають

— 20 лютого 2012, 16:08

Із приблизно 7 тисяч мов, які зареєстровані в світі сьогодні, половина може зникнути до кінця століття, вважають лінгвісти, яких цитує Бі-бі-сі.

Індіанці Північної Америки, наприклад, користуються соціальними мережами для відродження інтересу серед молоді до рідної мови.

А в Туві створили додаток для айфона, за допомогою якого можна перевірити вимову слів на тувинській мові, якою розмовляють в Сибіру і Монголії.

"Рідкісні мови звертаються до соціальних мереж і текстових повідомлень, щоб розширити свою роль і присутність серед інших мов світу", - заявив професор лінгвістики і член Національного географічного товариства Девід Харрісон.

"Тепер ми помічаємо позитивний вплив глобалізації. Мова, якою розмовляє лише 50 чоловік у віддаленій точці світу, знаходить здатність бути почутим у світовому масштабі", - зазначає він.

Утім, професор Харрісон говорить, що не всі мови зуміють вижити навіть за допомогою соціальних мереж та інтернету, багато з них зникнуть зі смертю останніх носіїв.

Однак, на його думку, нові цифрові технології допоможуть зберегти багато рідкісних мов, які ще кілька років тому здавалися приреченими на вимирання.

Реклама:

Головне сьогодні