Тест

Архітектурного "Нобеля" цього року забрав еко-архітектор із Китаю

У себе на батьківщині, охопленій стрімкою урбанізацією, він переможець створює екологічні будівлі на основі стародавніх культурних традицій Китаю.

Про це повідомляє газета Дело.

48-річний Ван Шу став першим громадянином Китаю, якому буде вручено найпрестижнішу винагороду в галузі архітектури. Церемонія нагородження пройде в травні в Пекіні.

"Той факт, що архітектор із Китаю був обраний журі – це серйозний крок у визнання тієї ролі, яку відіграє Китай у розвитку архітектурних ідеалів", - прокоментував голова фонду-спонсора Томас Притцкер.

Найвідомішими творіннями Ван Шу є "Вертикальні сади" в Ханчжоу – комплекс багатоквартирних будинків, а також бібліотеки, музеї, центри сучасного мистецтва – бібліотека коледжу Веньчжен у Сучжоу, Історичний музей та Музей сучасного мистецтва в Нінбо.

Також він проектував тимчасові павільйони для Венеційської архітектурної бієнале 2006-го та 2010-го років.

Архітектурне бюро, яке Ван Шу та його дружина відкрили 15 років тому, зветься "Студія любительської архітектури". "Любитель" у розумінні архітектора – це той, хто робить щось не задля прибутку, а задля задоволення.

Ван Шу вже 12 років очолює факультет архітектури Китайської академії мистецтв у Ханчжоу, а також викладає в Гарвардській школі дизайну.

"Я раптом збагнув, що багато зробив на останнє десятиріччя. Це доводить, що серйозна тяжка праця та завзятість призвели до позитивних результатів", - відреагував архітектор на звістку про перемогу.

"Вертикальні сади" в Ханчжоу. Фото http://www.chinese-architects.com/en/amateur/projects_en.html