Тест

Українська міліція масово вибиває гроші з громадян – результати моніторингу

Такі результати моніторингу роботи органів внутрішніх справ.

Дослідження провела Одеська правозахисна група "Верітас" й Асоціація українських моніторів за дотриманням прав людини в діяльності правоохоронних органів, пише Німецька хвиля.

Експерти заявляють: форми та методи протиправного позбавлення громадян їхньої власності є дуже різними. Це відбувається під час кримінальних, адміністративних та дозвільних процедур, коли штучно створюються умови, за яких власність переходить комерційним структурам та приватним особам. Ідеться також і про примусове поповнення благодійних фондів органів внутрішніх справ.

Голова Асоціації українських моніторів Олег Мартиненко сказав DW, що мільйони гривень з кишень громадян щороку перекочовують до кишень міліціонерів.

"І не лише тоді, коли міліціонер краде щось з місця події, чи оперативник виселив наркомана, а сам оселився в його квартирі. Таких випадків чимало, а кримінальні справи порушують рідко", - зауважує експерт.

Мартиненко додає, порушення відбуваються й тоді, коли ДАІ буксує авто на штрафмайданчик, що належить "пригодованому" приватному підприємцю. Власнику машини доводиться сплачувати гроші "за користування майданчиком", водночас відстежити, куди саме пішли ці гроші, часто неможливо.

Крім того, правозахисник розповів і про спецфонд МВС, що поповнюється за рахунок буцімто благодійних внесків, водночас самі внески часто "вибиваються" з підприємців, погрожуючи перевірками.

Дослідник, колишній оперуповноважений Сергій Швець радить знати свої права, розуміти, де саме є порушення прав, і знати, як їх захищати. Якщо скарга не допоможе – звертатися до суду. Швець зауважує, що часто такі порушення важко виявити, оскільки людина може просто не знати про свої права.

"Для прикладу, коли приходять з обшуком навіть з постановою суду, мають право вилучати лише те, що стосується справи, а не все, що їм сподобається", - каже Швець. За його оцінками, часто обшук у помешканні, що має відбуватися за обґрунтованим рішенням суду, міліція пояснює своїми причинами, що, по суті, є незаконними.