Військові США вчаться "заспокоювати" море

— 12 березня 2012, 14:50

Пентагон хоче створити вільні від хвиль ділянки океану, в яких як всередині рятувального кола рухатимуться військові кораблі. Ідея полягає у створенні систем, що дозволяють впоратися з вертикальним рухом хвиль, який розгойдує судно і ускладнює його рух, повідомляє Cnews.

В океані вода, зазвичай, розділена на кілька шарів. Верхній шар тепліше і легше, а нижній - більш холодний і щільний. Пульсації між цими двома шарами викликають утворення поверхневих хвиль, на подолання яких кораблю потрібна додаткова енергія.

Американські вчені вважають, що є можливість захистити кораблі від коливань води, "погасивши" поверхневі хвилі. Використовуючи комп'ютерне моделювання, вони зімітували процес, що формує хвилі вздовж океанського дна і носової частини судна. Передача енергії від морського дна і вище створює свого роду "хвильовий вектор", на який можна вплинути.

За розрахунками вчених, вплив на хвильовий вектор міжфазних (між шарами океану) і поверхневих хвиль дозволить направити енергію коливань води під поверхню океану і розгладити море навколо судна. Правда, дослідники не вказали, як саме вони збираються це зробити.

Перспективи технології, якщо її вдасться створити, дуже великі: від підвищення економічності ходу і швидкості кораблів до зменшення кільватерного сліду, який дозволяє виявляти судна з орбіти.

Реклама:

Головне сьогодні