Вживання червоного м'яса призводить до онкологічних захворювань - вчені
Такого висновку дійшли вчені Гарвардської школи охорони здоров'я США, повідомляє Компьюлента.
Колектив фахівців на чолі з Френком Ху проаналізував дані про 37 698 чоловіків, спостереження за якими велося 22 роки, і 83 644 жінок, за якими лікарі стежили 28 років.
На початку дослідження випробовувані не страждали ні на серцево-судинні хвороби, ні на онкологічні захворювання. Харчування учасників дослідження оцінювалися кожні чотири роки за допомогою спеціальних анкет.
В цілому, за роки спостережень було зареєстровано 23 926 смертей, з яких 5910 були викликані серцево-судинними хворобами, а 9464 стосувалися онкології.
Ймовірність передчасного смертельного результату автори роботи безпосередньо пов'язують з регулярним споживанням червоного м'яса, особливо обробленого промисловим способом (ковбаси, сосиски тощо).
Так, одна порція необробленого червоного м'яса (шматок розміром з карткову колоду) в день збільшувала ймовірність смерті на 13%, а порція обробленого продукту (сосиска або дві скибочки бекону) - на 20%.
Якщо ж розглядати специфічні причини, то необроблене і оброблене червоне м'ясо підвищувало смертність від серцево-судинних хвороб на 18% і 21%, а від раку - на 10 і 16% відповідно.
Червоне м'ясо, особливо оброблене промисловим способом, містить речовини, які пов'язані із зростанням ризику розвитку хронічних недуг. У їх числі - гемове залізо, насичений жир, кухонна сіль, нітрит і певні канцерогени, які утворюються під час приготування.
Заміна однієї порції червоного м'яса здоровими джерелами білка покращує прогноз: наприклад, риба - на 7% знижує ризик смерті, птиця - на 14%, горіхи - на 19%, овочі - на 10%, молочні продукти з низьким вмістом жиру - на 10 %, продукти з необробленого зерна - на 14%.
За підрахунками дослідників, якби всі учасники споживали менше половини порції червоного м'яса в день, до кінця спостереження можна було б запобігти 9,3% чоловічих і 7,6% жіночих смертей.