Джеймс Кемерон наодинці зануриться у найглибше місце на планеті

— 21 березня 2012, 14:58

За новими даними американських вчених, глибина її становить близько 10 994 м, пише Бі-бі-сі.

Кемерон і його команда дісталися ділянки моря, де розташована Маріанська западина, і тепер чекають ясної погоди, щоб почати занурення.

Ідея занурення в морські глибини прийшла в голову Камерону, коли він використовував апарати для вивчення підводного світу на зйомках документального фільму про катастрофу німецького лінкора "Бісмарк", який лежить на глибині 4800 метрів під водою.

"Я почав думати про те, що потрібно, щоб опуститися глибше, в глибини океану - це було щось на зразок Святого Грааля з інженерної точки зору", - заявив він.

Команда Кемерона робить все можливе, щоб зробити субмарину максимально безпечною для занурення.

Зелений батискаф, що знаходиться на палубі судна в великому кондиціонованому ангарі, важить 11 тонн, його довжина перевищує 7 метрів. Коли його опустять в океан, він перевернеться і вертикально опуститься вниз крізь товщу води.

Відсік, в якому Камерон проведе 9 годин занурення, дуже малий - це товста металева сфера з внутрішнім діаметром всього 109 см. Режисерові доведеться сидіти, згорнувшись калачиком. Він не зможе витягнути руки і ноги.

Інші частини субмарини створено зі спеціально розробленої синтаксичної піни, схожої на той матеріал, з якого виготовляються дошки для серфінгу.

Вона врівноважить вагу відсіку з Кемероном, що дозволить режисерові витримати тиск в 1000 атмосфер.

Підводний човен був побудований і сконструйований командою інженерів з Австралії, багато з яких працювали на зйомках фільмів Джеймса Кемерона. І багато деталей батискафа є "дітищами" кіноіндустрії.

На човні встановлено кілька 3D-камер і величезні системи освітлення, щоб режисер міг зняти побачене в морських глибинах під час всього 9-годинного занурення.

Батискаф, створення якого, крім самого Кемерона, профінансували National Geographic і Rolex, оснащений роботизованими руками, які можуть витягти на поверхню фрагменти відкладень, каменів і зразків глибоководної флори і фауни.

На основі відзнятого матеріалу режисер планує створити документальний фільм.

Занурення на дно найглибшої точки світового океану стане грандіозним випробуванням для побудованого кінематографістами батискафа. І, враховуючи ризики, це стане величезною авантюрою для самого режисера.

Реклама:

Головне сьогодні