Угорським лікарям підвищать зарплату, заощаджуючи на хворих

— 26 березня 2012, 15:25

Щоправда, уряд пішов на цей крок не з власної волі, а під великим тиском профспілок, побоюючись, що загальний страйк медиків паралізує діяльність лікувальних установ країни, пише Радіо Свобода.

Передусім уряд має намір підвищити зарплату на 18–40% працівникам лікарень, де працює 86 тисяч медсестер і лікарів. Утім, суттєву надбавку – до 80% – одержать лише 17 тисяч профільних лікарів, які щомісяця отримують за свою роботу менше ніж 1200 євро.

Керівник відомства з питань охорони здоров’я Угорщини Мікловш Сочка наголосив: "Треба розуміти, що до цієї категорії медиків, що отримають підвищені надбавки до зарплати, відносимо 80% інтернів, які хочуть мігрувати за кордон. Цей процес ми повинні зупинити".

Уряд планує виділити на підвищення зарплат медикам 30 мільярдів форинтів (приблизно 100 мільйонів євро). Половина цих коштів надійде з податку на харчі, що мають підвищений вміст солі, цукру і жиру.

В основному йдеться про популярні серед молоді чипси, солоні палочки, підсолоджені напої і так званий фаст-фуд. Решту 50 мільйонів євро уряд обіцяє забезпечити завдяки реорганізації медичних установ.

На практиці це означає, що, скажімо, у такому містечку, як Керменд на заході Угорщини із двадцятьма тисячами мешканців, позбудуться пологового відділення у місцевій лікарні і певної кількості ліжко-місць на інших поверхах старовинного шпиталю, подарованого місту ще в ХІХ столітті угорським аристократом Батьяні.

Отож місцевим породіллям доведеться їхати за 25 кілометрів аж до обласного центру Сомбатгей. Подібним чином центральна влада планує обійтися ще з 17 провінційними лікарнями.

За розрахунками держави, реформа медицини в Угорщині допоможе щороку заощаджувати до 130 мільйонів євро у державному бюджеті, а частину цих грошей вже цього літа можна буде виплачувати як підвищені зарплати угорським медикам.

Реклама:

Головне сьогодні