Винних експертів визнали несхожими на звичайних людей

— 27 березня 2012, 15:57

Такого висновку дійшли співробітники Пенсільванського університету, які провели дослідження, в ході якого оцінили здатність до розрізнення смаків у двох груп людей: звичайних споживачів і винних критиків.

Для цього використовували особливу речовину - пропілтіоураціл, яку застосовують для оцінки реакції людей на різні смаки, повідомляє Drinktime.

Тим, хто дуже добре розпізнає різні смаки, цей хімікат здається дуже гірким, усім іншим - лише злегка гіркуватим або зовсім позбавленим смаку. В ході експерименту саме винні експерти заявили, що ця речовина дуже гірчить, а у решти пропілтіоураціл ніяких нарікань не викликав.

Так, винні критики оцінюють вино за цілим рядом характеристик - кислотність, солодкість, фруктові нотки, структурованість та ін. Проте звичайним споживачам усі ці нюанси часто просто невідомі - і не лише через нестачу знань і навичок, а по причині того, що вони з народження не можуть відчувати смак так тонко, відзначає Джон Хейес, директор центру вивчення сенсорних оцінок при Пенсільванському університеті.

Експерти складають всілякі рейтинги вин, присуджують їм різні нагороди, проте звичайним людям при виборі вина не варто занадто покладатися на ці оцінки, попереджають вчені - вони просто не відчують всього того, що знайшли в тому чи іншому вини вчені з їх тонким нюхом і смаком.

Однак при цьому, радять вчені, практично кожна людина може навчитися мистецтву розпізнавання винних ароматів. А при виборі вина слід покладатися виключно на свій смак, а вже потім на рекомендації фахівців, які можуть лише скорегувати вибір.

Реклама:

Головне сьогодні