Тест

Чехам показують фільм про наймичок-українок. Відео

Проводить його Громадське об’єднання "За інтеграцію та міграцію", повідомляє "Німецька хвиля".

Захисники українок стверджують: "Чехи висміюють і визискують своїх українських наймичок".

Восьмого березня в чеських інтернет-виданнях було поширено просвітницький відеоролик.

Сюжет такий: юнак лає прибиральницю, яка нібито не так поклала папери на його столі, і тепер він не встигає виконати завдання. Українка бере олівця і те завдання виконує. Виявляється, вона – вчителька математики зі Львова. "Чехи, чи знаєте ви, хто дає лад у вашій хаті?" - цим запитанням завершується сюжет.

За даними об’єднання "За інтеграцію та міграцію", чехи зневажливо ставляться до українських куховарок, прибиральниць, няньок, які наймитують в їхніх сім’ях.

"Українок,- каже керівниця об’єднання Маґда Фалтова,- часто примушують працювати понад домовлений час, за меншу, ніж домовлено, платню, а то і взагалі без угоди. Не є винятком і такі явища, як здирництво і сексуальні домагання".

На думку активісток об’єднання, українки не здатні на протест через те, що бояться втратити роботу, тобто не знають своїх законних прав. Мета кампанії – вивести українських дівчат та жінок з інформаційної блокади. Активістками підготовано тисячі листівок, з яких можна довідатися, як саме протистояти здирництву, насильству і навіть неповазі з боку чеського наймача.

Листівки з поясненням, як себе захистити, українська заробітчанка може знайти в будь-якій установі, до якої звертаються чужинці. А відеоролик, героїнею якого є львівська вчителька (вона ж – празька прибиральниця), – пояснює читачам газети Hospodářské Noviny речниця об’єднання Катержина Дедерова, - демонструватиметься по всіх чеських бюро з працевлаштування.