Афганці, у яких нема синів, переодягають доньок у хлопчиків

— 29 березня 2012, 12:54

В Афганістані є навіть ціла традиція "бача пош", що в перекладі означає "переодягнена хлопчиком".

Коли колишній депутат афганського парламенту Азіта Рафхат збирає своїх дочок у школу, одну з дівчаток вона одягає не так, як інших.

Три її доньки ходять в школу в білому одязі, а голову покривають білою хусткою. А от четверта дівчинка, Мернуш, одягає штани, піджак і краватку. Покинувши поріг батьківського дому, Мернуш перестає бути дівчинкою і стає хлопчиком - все її називають чоловічим ім'ям Мехрана, описує життя сім’ї Бі-Бі-Сі.

Сина у Азіти Рафхат немає, і щоб люди над нею не насміхалися, вона пішла на радикальний крок - коротко постригла одну з дочок й одягла її як хлопчика.

Чоловік Азіти Рафхат, Езатулла Рафхат, пояснює, що син приносить родині престиж і пошану.

"Хто б не прийшов в наш будинок, вони завжди казали: "Як шкода, що у вас немає сина". І ми подумали, що є сенс переодягти одну з наших дочок, тим більше, що вона і сама цього хотіла", - розповідає Рафхат.

Сім'я Рафхат аж ніяк не унікальна. Подібне відбувається і в афганських сім'ях з куди більш скромним достатком.

Дівчаток, одягнених як хлопчики, нерідко можна зустріти на афганських ринках. Батьки або опікуни переодягають їх, щоб дівчатка могли виходити на вулиці, працювати і годувати сім'ю.

Такі діти, яким на вигляд від п'яти до 12 років, продають на вулицях воду або жуйку.

У 17-18 років дівчатка, виховані як хлопчики, переходять до традиційного способу життя афганських жінок. Але перебудуватися часто не так вже просто.

Так, Елахі з міста Мазарі-Шаріф на півночі Афганістану, до 20 років росла як хлопчик, тому що сина в її родині не було.

Тільки два роки тому, коли вона вступила в університет, Елахі почала носити жіночий одяг і зачіску.

Однак жінкою, за її словами, вона повною мірою себе не відчуває. Звички у неї швидше чоловічі, заміж не хоче.

"У дитинстві мої батьки переодягли мене в хлопчика, бо брата в мене не було. І дотепер я могла виходити на вулицю, грати з хлопцями, у мене було більше свободи", - згадує вона, даючи зрозуміти, наскільки небажаним стало для неї звернення до традиційної гендерної ролі.

"Якщо мої батьки змусять мене вийти заміж, я помщуся за всі прикрощі афганських жінок і стану бити чоловіка так, що йому доведеться щодня тягати мене в суд", - загрожує Елахі.

В Афганістані практично у кожного є родички або знайомі, яких в дитинстві одягали як хлопчиків.

Керівник департаменту прав жінок провінції Балх на півночі країни, Фаріба Маджид, в дитинстві була відома під чоловічим ім'ям Вахід.

"Я була третьою дочкою в сім'ї, і коли я народилася, батьки вирішили переодягнути мене в хлопчика, - розповідає вона. - Я працювала у крамниці мого батька і навіть їздила за товаром в Кабул".

Маджид вважає, що цей досвід надав їй впевненості і допоміг досягти її нинішнього стану.

Втім, соціологи кажуть, що перевдягання в хлопчика завдає шкоди психіці деяких дівчаток: вони пропускають необхідні етапи розвитку і втрачають почуття ідентичності.

У той же час, деякі афганські жінки кажуть, що, завдяки перевдяганню, вони користувалися таким ступенем свободи, про яку не могли і мріяти як дівчатка.

Реклама:

Головне сьогодні