На сьогоднішній день існує безліч способів фарбування яєць, а також існує і величезна кількість різноманітних кольорів.
Утім, однозначно корисніше буде не використовувати хімічні барвники та занадто яскраві кольори, а пригадати "дідівські" методи фарбування.
Ясно, що для цього знадобиться трохи більше часу ніж завжди, але для власного здоров'я можна трохи і попрацювати.
1.Фарбування цибулинним лушпинням - найбільш відомий та, мабуть, найдоступніший усім спосіб. Використовуючи його, яйця можна пофарбувати від жовтого до червоно-коричневого кольору.
Зазначимо, що колір залежить від концентрації відвару. Якщо ви хочете, щоб колір був більш насиченим, лушпиння треба взяти у більшій кількості і варити його близько 30-ти хвилин до того, і 30 хвилин після того, як туди покладете яйця.
2. Щоб яйця вийшли жовтого чи золотистого кольору, їх фарбують за допомогою березового листя. Відвар готується як зі свіжого, так і з сухого листя молодої берези і настоюється близько 30-ти хвилин.
![]() |
Яйця потрібно вимити, опустити їх у теплий настій. Варити – 10 хвилин після кипіння. Після цього вийняти і дати охолонути.
3. Помаранчеві чи салатові яйця можна отримати за допомогою соку моркви, буряка або шпинату.
Для цього їх спочатку треба відварити, а потім, уже холодні, натерти соком.
4. Для того, аби отримати інші кольори, до води, в якій вони варитимуться, потрібно додати одну чайну ложку оцту та варити їх близько 15-ти хвилин із різними натуральними кольоровими добавками.
![]() |
Так, щоб отримати світло-червоний колір, потрібно додати моркву чи чорниці;
Помаранчевий – цибуля;
Світло-жовтий – апельсини, лимони, морква;
Жовтий – коріння куркуми, шкаралупа волоського горіху;
Синій – листя червоної капусти;
Бежевий чи коричневий – кава;
Якщо після фарбування залишити яйця у цьому ж відварі, колір буде більш яскравим.
5. Для того, аби отримати яйця "у краплинку", мокрі яйця обвалюють в сухому рисі, загортають у марлю (кінці марлі треба туго зв’язати ниткою, щоб рис прилип до яйця) і варити у цибулинному лушпинні. Результат – кольорові і незвичні крашанки.
6. Щоб яйця стали "мармуровими", їх треба загорнути у цибулинне лушпиння і зверху зав’язати яким-небудь бавовняним матеріалом. Після того, як вони зваряться, розгорнути і дати охолонути.
7. Для "веселкового ефекту", перед тим, як ставити варити яйця, їх потрібно обмотати різнокольоровими нитками. Результат – цікаві кольорові розводи.
8. Іще одне кольорове рішення: відварити яйця у воді з содою. Обгорнути їх у різнокольорові шовкові клаптики. Знову прокип’ятити їх у цій воді, дати охолонути та відкрити клаптики тканини.
9. А якщо прикласти до яєць листочки різної форми, наприклад молодої петрушки, туго зав’язати їх панчохою і варити у концентрованому відварі із цибулинним лушпинням, то на яйці залишаться цікаві та, що головне, натуральні, візерунки.
![]() |
10. Можна також пофарбувати яйця всередині. Для цього потрібно варити їх протягом трьох хвилин, потім дістати і у декількох місцях проткнути голкою шкаралупу. Потім їх ще деякий час необхідно варити із додаванням гвоздики, кориці і коріандру.
11. Ну і останній спосіб – повністю індивідуальний. Відварити яйця, а потім розмалювати їх пензликом акварельними фарбами. Гарний спосіб проявити свої творчі здібності.
Тим часом, у Європі і Америці набувають популярності крашенки із улюбленими героями.
![]() |
Герої популярної гри Agry Birds |
![]() |
Супергерої |
![]() |
Покемони |
Гарних і кольорових свят!
Фото з nnmama.ru, smasteri.com, allfons.ru, adme.ru, liveinternet.ru