11 ідей для натуральних крашанок

На сьогоднішній день існує безліч способів фарбування яєць, а також існує і величезна кількість різноманітних кольорів.

Утім, однозначно корисніше буде не використовувати хімічні барвники та занадто яскраві кольори, а пригадати "дідівські" методи фарбування.

Ясно, що для цього знадобиться трохи більше часу ніж завжди, але для власного здоров'я можна трохи і попрацювати.

1.Фарбування цибулинним лушпинням - найбільш відомий та, мабуть, найдоступніший усім спосіб. Використовуючи його, яйця можна пофарбувати від жовтого до червоно-коричневого кольору.

Зазначимо, що колір залежить від концентрації відвару. Якщо ви хочете, щоб колір був більш насиченим, лушпиння треба взяти у більшій кількості і варити його близько 30-ти хвилин до того, і 30 хвилин після того, як туди покладете яйця.

2. Щоб яйця вийшли жовтого чи золотистого кольору, їх фарбують за допомогою березового листя. Відвар готується як зі свіжого, так і з сухого листя молодої берези і настоюється близько 30-ти хвилин.

Яйця потрібно вимити, опустити їх у теплий настій. Варити – 10 хвилин після кипіння. Після цього вийняти і дати охолонути.

3. Помаранчеві чи салатові яйця можна отримати за допомогою соку моркви, буряка або шпинату.

Для цього їх спочатку треба відварити, а потім, уже холодні, натерти соком.

4. Для того, аби отримати інші кольори, до води, в якій вони варитимуться, потрібно додати одну чайну ложку оцту та варити їх близько 15-ти хвилин із різними натуральними кольоровими добавками.

Так, щоб отримати світло-червоний колір, потрібно додати моркву чи чорниці;

Помаранчевий – цибуля;

Світло-жовтий – апельсини, лимони, морква;

Жовтий – коріння куркуми, шкаралупа волоського горіху;

Синій – листя червоної капусти;

Бежевий чи коричневий – кава;

Якщо після фарбування залишити яйця у цьому ж відварі, колір буде більш яскравим.

5. Для того, аби отримати яйця "у краплинку", мокрі яйця обвалюють в сухому рисі, загортають у марлю (кінці марлі треба туго зв’язати ниткою, щоб рис прилип до яйця) і варити у цибулинному лушпинні. Результат – кольорові і незвичні крашанки.

6. Щоб яйця стали "мармуровими", їх треба загорнути у цибулинне лушпиння і зверху зав’язати яким-небудь бавовняним матеріалом. Після того, як вони зваряться, розгорнути і дати охолонути.

7. Для "веселкового ефекту", перед тим, як ставити варити яйця, їх потрібно обмотати різнокольоровими нитками. Результат – цікаві кольорові розводи.

8. Іще одне кольорове рішення: відварити яйця у воді з содою. Обгорнути їх у різнокольорові шовкові клаптики. Знову прокип’ятити їх у цій воді, дати охолонути та відкрити клаптики тканини.

9. А якщо прикласти до яєць листочки різної форми, наприклад молодої петрушки, туго зав’язати їх панчохою і варити у концентрованому відварі із цибулинним лушпинням, то на яйці залишаться цікаві та, що головне, натуральні, візерунки.

10. Можна також пофарбувати яйця всередині. Для цього потрібно варити їх протягом трьох хвилин, потім дістати і у декількох місцях проткнути голкою шкаралупу. Потім їх ще деякий час необхідно варити із додаванням гвоздики, кориці і коріандру.

11. Ну і останній спосіб – повністю індивідуальний. Відварити яйця, а потім розмалювати їх пензликом акварельними фарбами. Гарний спосіб проявити свої творчі здібності.

Тим часом, у Європі і Америці набувають популярності крашенки із улюбленими героями.

Герої популярної гри Agry Birds
Супергерої
Покемони

Гарних і кольорових свят!

Фото з nnmama.ru, smasteri.com, allfons.ru, adme.ru, liveinternet.ru

Реклама:

Головне сьогодні