Тест

Мобільним операторам урізали можливості хитрувати з тарифами

Тарифи, коли говориш по мобільному 20 секунд, а платиш за хвилину - тепер поза законом. Скасовується офіційно відтепер і плата за з’єднання, пише "Німецька хвиля".

Заступник директора дослідницької компанії GfK Ukraine Гліб Вишлінський наголошує, що нові правила надання телекомунікаційних послуг зобов’язують операторів якісніше інформування про вартість послуг, які надаються та зменшують можливість ошукувати споживачів "хитрощами з тарифами".

"Якщо оператор буде поводитися нечесно, то відповідно державні установи можуть застосовувати санкції до операторів телекомунікаційних послуг. Споживачеві навіть в суд не потрібно буде йти, а тільки звернутися зі скаргою до Національної комісії регулювання зв’язку та інформатизації", - прокоментував Deutsche Welle Гліб Вишлінський.

Окрім цього нові правила суттєво обмежують можливості операторів змінювати тарифний план. Відтепер вони повинні чітко вказувати час, протягом якого тариф змінюватися не буде, а після цього строку оператори зобов’язані попереджати кожного абонента про зміну умов.

Нове дослідження, проведене Організацією з економічного співробітництва та розвитку (ОЕСР) щодо інтернету та мобільного зв’язку, вказує на значну різницю розвитку галузі в різних країнах.

"Споживачі тепер повинні уважно стежити за повідомленнями на сайті оператора та ретельно перевіряти квитанції, наскільки вони відповідають заявленим тарифам, і чи змінилися", - наголошує директор телекомунікаційної палати України Костянтин Грицак.

Мобільні оператори, які працюють на українському ринку теж вважають нові правила компромісними, але водночас наголошують, що більшість норм вони вже виконують і зараз.

Зокрема це стосується посекундної тарифікації та відмови від плати за з’єднання. Натомість зараз більшість операторів використовують це як рекламний хід.

Одним зі спірних моментів при узгодженні нових правил було прописування у договорі між інтернет-провайдером та споживачем гарантованої швидкості інтернету.

Заступниця голови Інтернет асоціації України Тетяна Попова наголошує, що гарантувати сталу швидкість з’єднання - неможливо.

"Інтернет - це середовище з негарантованою передачею", – пояснює Попова й додає, що забезпечити обумовлену швидкість для мобільного Інтернету ще важче, адже не можна передбачити, скільки абонентів захочуть скористатися інтернетом в межах однієї мобільної станції.

Натомість у нових правилах Нацкомісія з регулювання зв’язку та інформатизації пішла інтернет-операторам назустріч і регламентувала мінімальну гарантовану швидкість доступу до всесвітньої мережі і лише ту, яка прописана у договорі оператора і абонента.