18-річна мешканка Індії скасувала свій дитячий шлюб

— 26 квітня 2012, 13:09

Лакшмі Саргара вийшла заміж за Ракеш ("чоловікові" в той момент виповнилося три роки), але виросла зі своїми батьками і дізналася про свій шлюб тільки в березні цього року, коли родичі чоловіка прийшли, щоб забрати її в свою сім'ю, пише Бі-бі-сі.

Утім, дівчина не погодилася з рішенням своїх батьків і вирішила домагатися анулювання шлюбу.

"Мені цей шлюб не подобався Я сказала про це батькам, але вони не погодилися Тоді я звернулася за допомогою", - розповіла Лакшмі.

Вона попросила про захист індійську неурядову організацію Саратх Trust, за сприяння якої шлюб було розірвано. Дівчина, а також її чоловік в присутності нотаріуса підписали відповідну заяву.

Спочатку Ракеш мав намір наполягати на законності шлюбу з Лакшмі, проте змінив свою думку, поспілкувавшись з представниками Sarathi Trust.

"Це перший відомий нам випадок, коли пара, що одружилася в дитинстві, побажала анулювати шлюб. Ми сподіваємося, що це стане прикладом для інших, - сказав співробітник Sarathi Trust Крит Бхарті.

"Вона була пригнічена. Їй не подобався молодий чоловік, і вона не хотіла виконувати вирішення своїх батьків", - пояснив він.

Практика укладання шлюбу в дитинстві суперечить індійським законам, проте вона широко поширена в багатьох регіонах країни, особливо, в сільській місцевості та районах з низьким рівнем життя.

За словами місцевих журналістів, 10% дівчаток в Раджастані видають заміж у віці до 18 років.

За підрахунками ЮНІСЕФ, близько 40% дитячих шлюбів в світі належать Індії, хоча останнім часом докладається все більше зусиль для боротьби з цим явищем, і їх кількість скорочується.

Реклама:

Головне сьогодні