Щороку в Киргизії викрадають десятки тисяч наречених

— 11 травня 2012, 16:10

Причому більшість таких шлюбів згодом розпалися.

Такі дані надав омбудсмен республіки Турсунбек Акун, пише Лента.ру з посиланням на K-News.

Інші цифри назвала наприкінці 2011-го тимчасовий президент Киргизії Роза Отунбаєва, пишуть Vesti.kg. За її словами, щорічний обряд "викрадення наречених" виконується щодо 15 тисяч жінок.

Як іще зазначила Отунбаєва, хоча це і є традицією киргизького народу, викрадені наречені нерідко вкорочують собі віку.

За даними, які нещодавно наводила голова асоціації кризових центрів Олександра Єфренко, кожен п’ятий шлюб у Киргизії укладається з примусу.

За викрадення нареченої передбачена карна відповідальність, за викрадення повнолітньої – позбавлення волі до 3 років, неповнолітньої – до 7. Одначе до міліції постраждалі звертаються вкрай рідко.

В країн неодноразово лунали заклики посилити боротьбу з цим явищем та зробити жорстокішим покарання.

У парламенті Киргизії розглядався законопроект, згідно з яким мусульманські священнослужителі могли б проводити шлюбний обряд "ніке" лише тоді, коли шлюб уже зареєстрований у РАГСі. Якби законопроект прийняли, викрадачам стало б складніше легітимізувати шлюб, укладений із примусу, пише EurasiaNet.

Законопроект був схвалений чотирма профільними комітетами, одначе парламент його таки провалив. За однією з версій, у депутатів-чоловіків виникли побоювання, що він зможе бути використаний для боротьби з іншим явищем – багатоженством, яке офіційно також заборонене в Киргизстані.

"Гадаю, багато депутатів проголосували таким чином через прагнення захистити свої власні інтереси", - прокоментувала депутат Асія Сасикбаєва.

Реклама:

Головне сьогодні