Топ-20 найчарівніших створінь планети

Великоокі, капловухі та кошлаті – перелічити найчарівніших диких створінь нашої планети вирішило видання СNN.

Як говорилося в статті, надрукованій в New York Times 2006-му році, споглядання чогось дуже милого та симпатичного стимулює ті ж самі центри задоволення в мозку, що й секс, смачна їжа та навіть кокаїн.

CNN навмисне не включає до переліку наймиліших та значно корисніших за кокаїн створінь зворушливих котенят та кумедних домашніх песиків. До представленого Топ-20 увійшли істоти, здатні виживати на кризі, в джунглях та пустелі, на височезних деревах, горах та в морських глибинах. Риса, що всіх їх єднає – неймовірна чарівливість.

Лінивець, що мешкає в лісах Південної Америки, насправді не лінивий, а просто дуже-дуже повільний. Настільки повільний, що в його хутрі ростуть водорості.

Для бажаючих побачити лінивця на власні очі, в Національному паркові Соберанія, що в Панамі, організовують спеціальні "пошукові" екскурсії.

Карликовий бегемот, як і його великий родич, уміє плавати, має товсті короткі ноги й тупий писок. Одначе, на відміну від свого великого родича, він не належить до найнебезпечніших тварин Африки, хіба що може когось куснути.

Міжнародним союзом охорони природи (IUCN) карликового бегемота внесено до списку видів, що перебувають у небезпеці. Найбільша популяція цих ссавців нині мешкає в Сьєрра-Леоне.

Товстий (повільний) лорі має "плюшеві", але надзвичайно дужі кінцівки, на яких може висіти годинами. Втім, іграшкова зовнішність цього примата оманлива – спеціальна залоза на його лікті виділяє сильну отруту.

Мешкають лорі в джунглях Південно-східної Азії, зокрема на острові Борнео.

Хамелеон, з його витрішкуватими очками, та довжелезним язиком, який зі швидкістю стріли рухається в напрямку жертви-комахи, напевно, є чи не найбільш привабливою рептилією.

Як відомо, хамелеон може змінювати колір – залежно від свого настрою, під час парування чи рятуючись від ворогів. Іще він дуже цікаво рухається, погойдуючись взад-вперед. Половина всіх хамелеонів світу мешкає на Мадагаскарі.

Сурикат належить до родини мангустових і мешкає в пустелях Африки. Тваринки мають милі мордочки та кумедну звичку озиратися, стоячи на задніх лапках, а передні склавши перед собою.

Коала живе в Австралії та, попри свій чарівливий вигляд, має доволі погану вдачу, застерігають експерти.

Усього в світі існує 17 видів пінгвінів, і 6 із них мешкають в Антарктиці. Всі пінгвіни не вміють літати, але пречудово плавають. Цікаво, що вони ще дуже прудко бігають і здатні наздогнати людину.

Зовнішністю мала панда не надто скидається на свого великого родича. Хвостик у неї радше як у єнота, а за кольором вона нагадує лисицю. У дикій природі цих тварин дуже мало, вони полохливі, і їх не так просто побачити. Збереженням та дослідженням малих панд займається центр Chengdu Panda Base, розташований у Китаї.

Кит-білуха відносно невеликий (близько 4 метрів) і має дитяче личко. У неволі його можна навчити виконувати різні трюки, стрибати, пускати бульбашки чи щебетати за командою.

У житті риба-клоун, звісно, не виробляє стількох кумедних речей, як мультяшний Немо студії Pixar. Зате він, за потреби, вміє змінювати свою стать, а ще, на взаємовигідних умовах, товаришує з актиніями.

У ХІХ-му сторіччі шиншил заледве не винищили люди, полюючи за їхнім пишним хутром. Якщо в людини з однієї волосяної цибулини росте одна волосинка, то в південноамериканського гризуна – близько 50. Сьогодні шиншил часто тримають удома, а в дикій природі вони мешкають у високогірних районах, куди дістатися досить важко.

Дорослу шиншилу в Чилі можна придбати за 2500 песо (5 доларів), дитинча – за 1000 песо.

Козуля має тонкі високі ніжки, темні блискучі оченята і виглядає дуже по-диснеївськи.

Пляшконосих дельфінів вихваляють за їхню кмітливість та лікувальні властивості, хоча у дикій природі вони утворюють доволі агресивні зграї.

Альпака, приручена людиною тисячі років тому, має пухнасте кучеряве хутро, з якого виготовляють чудові светрики. Вона досить дратівлива, але кумедна.

Кубинська колібрі-бджілка – це найменший птах на планеті. Своїми крилятами вона вимахує до 80 разів на секунду і мусить їсти кожні 10 хвилин. Завбільшки з бджолу, вона й поводиться як бджола, переносячи пилок із квітки на квітку.

Морська видра - не лише кралечка, а й розумниця. Щоби поласувати молюсками, вона трощить мушлі за допомогою каміння, а спить у воді горілиць, "зафіксувавши" себе водоростями, щоби лишатися на місці.

Дитинчата гренландського тюленя, більки, вкриті білосніжним м’якеньким хутром, і через це, в ім’я моди та краси, щороку гинуть тисячі цих ніжних створінь. Імпорт цього хутра заборонений у Європі з 1983-го року, в 1987-му в Канаді заборонили промислове полювання на більків.

Чорно-біла велика панда за день здатна схрупати 38 кілограмів бамбуку. За підрахунками World Wide Fund for Nature, у дикій природі їх лишилося близько 1600 особин.

Філіппінський довгоп’ят є найменшим приматом у світі. Має тільце завбільшки з людський кулак та величезні очиці. В неволі довгоп’яти страшенно нещасливі, адже кожна тваринка потребує не менше гектару простору. Відомі випадки, коли піймані крихітні примати скоювали самогубство, розбиваючи собі голівки.

Це саме мініатюрна пустельна лисичка фенек так хотіла, щоб її приручив Маленький принц Екзюпері. За розміром нічна тваринка менша від кішки, і має величезні вуха, як гарбузове листя.

Фото з Flickr (thowra, mtjo5, dzul_3my, efeu, 77096872@N00, seooptimizacija, straymuffin, gavchap, aworldoffish, lushintransit, guppiecat, olli72, scotts101, coryandjen, richandrews, 28090908@N04, peterbrake, accwai, juan_paulo, 15016964@N02)

Реклама:

Головне сьогодні