Феєрія танцю від Dance Hayat

У Києві існує надзвичайна хореографічна школа Dance Hayat. Дивовижності та незвичайності їй надає, власне, статус. Вона спеціалізується на рідкісних циганських та балканських танцях.

Ні, не так. Надзвичайності їй надає справжній талант та працелюбність її хореографа Наталії Кулішенко. Унікальності додає емоційний та енергійний колектив, що виступає у яскравих дизайнерських костюмах, часто розшитих вручну. Але про все по-порядку.

Почнемо, мабуть, з керівника, натхненника, людини, яка працює 24 години на добу, людини, яка в арсеналі має власноруч створену шоу-програму, людини, яку поважають та знають у танцювальних колах України, людини, яка створила цілу школу, відкрила нові напрямки та дійсно з душею підходить до своєї справи.

Душа Dance Hayat – Наталія

Наталія Кулішенко розпочала професійну кар’єру танцівниці, коли їй виповнилося 6 років. Починалося все із дитячого ансамблю "Юність". Пізніше, більшу частину своєї танцювальної кар’єри вони віддала школі і студії при Державному заслуженому академічному ансамблі імені Павла Вірського. Пізніше, уже в 2000-ому році Наталія познайомилася зі Східним танцем та почала займатися саме ним.

"Спочатку це було просто хобі. Утім, пізніше, грація та гнучкість жіночого тіла, вираження емоцій та пристрасті настільки захопило мене, що непомітно переросло у професійну діяльність", - розповідає вона.

Улюблениця та душа колективу Dance Hayat

Протягом свого індивідуального навчання із відомими викладачами України, Туреччини та Єгипту, Наталія вдосконалюючи свою майстерність, паралельно вивчала циганський та балканський танцювальні напрямки.

Чи варто говорити, про те, що на концерти до неї шикуються черги? Чи варто говорити про те, що її запрошують на численні фестивалі, які відбуваються як в Україні, так і за її межами? Чи варто говорити, що вона улюблениця та душа колективу Dance Hayat!!!

Оскільки циганські танці все таки більш-менш знайомі пересічній людині, яка навіть ніколи не займалася хореографією, про балканські все-таки варто розповісти більш детально та першочергово.

Балканія – що це?

Балканські танці є різновидом циганських. Проте вони значно відрізняють від традиційного уявлення про циганський танок. Ритм тут набагато швидший, а музика не лірична – а навпаки дуже енергійна та запальна. Виступаючи на багатьох концертних майданчиках України, колектив знає, що глядачі не сидять спокійно. Після перших акордів починають активно аплодувати та пританцьовувати на місці.

В арсеналі колективу уже близько 10-ти балканських шоу-номерів. Варто зазначити, що на відміну від традиційного циганського костюма (16 метрів довга спідниця та корсет), балканські танці виконуються у більш відкритому одязі. Це може бути і коротка спідниця, і відкритий животик, і відкриті ноги.

Чому так? Балканський танець, по праву, вважається різновидом танцю живота. Саме звідси і прямує мода на костюми. В оздобленні є бісер, пайєтки різноманітні блискітки.

Якщо, коротко, то, танець балканських циган з'явився на межі розповсюдження танцю живота і східноєвропейських танців.


Відповідно, в жіночому танці гра ногами в балканському стилі поєднується з тряскою стегнами і тремтінням плечей і кистей, до них додаються обертання навколо своєї осі, гра рук, дрібні стрибки, особлива гра зі спідницею.

Циганські танці

Для більшого розуміння циганського танцювального мистецтва, почнемо трохи з історії.

Циганські танці - танці різних груп ромів, які проживають в різних країнах. Цигани родом з Індії. Там вони належали до однієї з найбідніших каст, заробляючи на життя переважно сценічним і співочим мистецтвом - виконанням пісень і танців.

В V столітті нашої ери вони змушені були покинути Індію в пошуках кращого життя. З тих пір цигани перебували у вічних мандрах, кочуючи від одних народів до інших.

Такий специфічний спосіб життя позначився і на елементах танцювальної культури циган - їх танці як губка вбирали риси та особливості танців місцевих народів. Такий творчий сплав зрештою вилився в унікальне культурне явище - неповторний і самобутній циганський танець.

В даний момент розрізняють три основних види циганського танцю: танок російських циган, "венгерка", фламенко (танець андалуських циган). Головні риси російського циганського танцю - сольне виконання, висока експресивність і ритмічність, особлива "циганська" композиція. Унікальність композиції циганського танцю тісно пов'язана з тактом і ритмом танцю.

Композиційно циганський танець поділяють на три етапи: перша частина -своєрідний вступ. Виповнюється в повільному або помірному темпі. Танцюрист наче презентує себе публіці, готуючи і себе, і глядача до наступних частин танцю. Цей етап характерний широкими розмашистими рухами, плавними переміщеннями.

Друга частина – "середина" танцю. Темп поступово зростає, танець стає більш ритмічним, запальним, чуттєвим і експресивним.

Третя частина – "фінал", кульмінація танцю. Несамовитий, шалений ритм, швидкі рухи тіла, яскрава пластика і енергія танцю. У жінок-виконавиць доповнюється тряскою плечей і "грою" зі спідницею - хвилеподібними і дуговими рухами, які в сукупності з насиченою колірною гамою тканини, створюють легкий гіпнотичний ефект.

Феєричне мега-шоу!

А тепер про найголовніше!

Побачити шоу програму балету можна буде 19-го травня о 17.00. Крім власних 15-ти номерів Dance Hayat, у концерті братимуть участь запрошені колективи, які виконуватимуть східні танці живота, трайбл, сучасні танці та інші танці народів світу.

Подія відбудеться у парку "Перемога" (Київ, вул. Жмаченко, 8) у приміщенні Home Concept Club. Вартість вхідного квитка становить 60 грн. Розміщення за столиками та просто на місцях.

Колектив, який самовіддано тренується кожного дня, гарантує чудовий настрій, позитивні емоції та чудовий енергетичний заряд. Ті, х то вже раз побував на концерті шоу-балету, із нетерпінням чекають нової програми та нових концертів.

Зазначимо, що у жовтні планується проведення масштабного фестивалю циганського танцю та культури. В рамках фестивалю відбудуться змагання у різних вікових группах, майстер-класи провідних майстрів танцю із Ураїни та СНД, а такоє показові виступи кращих циганських колективів.

Квитки на концерт можна буде придбати при вході до зали, а також зателефонувавши за номерами:

- 050 162-21-34;

- 096 187-22-76

Реклама:

Головне сьогодні