За 9,7 млн. доларів продано один з найстаріших і найвідоміших діамантів світу. Фото

— 16 травня 2012, 16:04

Аукціонний будинок Sotheby's назвав камінь "одним з найбільш історично значущих діамантів, що коли-небудь потрапляли на аукціон".

Вважається, що дорогоцінний камінь був здобутий в шахтах Індії недалеко від форту Голгонда. Першим його покупцем у 1500-х роках став Ніколя де Харлі, лорд Санси, пише Бі-бі-сі.

У 1604 році діамант купив французький король Генрі IV, який подарував його своїй дружині Марії Медичі.

Дорогоцінний камінь вагою в 35 карат був на Марії Медичі на церемонії її сходження на королівський престол Франції в 1610 році.
З тих пір він переходив з рук в руки господарів королівських будинків Європи, слугуючи для демонстрації багатства - і виплати боргів.

Камінь грушоподібної форми з гранями рожевого відтінку викликав запеклий восьмихвилинний торг, в якому переміг анонімний покупець. За право купити діамант змагалися п'ять покупців. Стартова ціна становила 1,85 млн. доларів.

"Це вкрай рідкісний випадок, щоб діамант такої важливості з'явився на ринку", - говорить Девід Беннетт з аукціонного дому Sotheby's.

За його словами, дорогоцінний камінь ніколи не залишав королівських рук. "У нього бездоганне походження, він є у всіх книгах з історії відомих каменів", - пояснює він.

Реклама:

Головне сьогодні