Ціни на бутильовану воду зросли на 25-40%

— 21 травня 2012, 18:24

Такими є результати телефонного опитування компаній-виробників, яке провело видання "Комментарі".

З’ясувалось, що сьогодні середні ціни на бутильовану воду з доставкою в Києві складають від 38 грн. до 50 грн. за один бутель. При цьому ще рік тому ціни на аналогічну продукцію були в діапазоні 22-27 грн.

Як не дивно, але вартість самої сировини (води) абсолютно тут ні при чому. Тарифи на розробку надр (артезіанських свердловин, з яких компанії повинні добувати цю воду) не мінялися чотири роки поспіль. Так само, як і вартість води, використовуваної компаніями у виробничому процесі (наприклад, для миття бутлів). Вона дорожчала в останній раз два роки тому.

Винуватцем такого цінового стрибка експерти називають нафту й продукти її переробки. Так, за словами президента Асоціації бутильованих вод України Ігоря Пастуха, серед причин на першому місці - паливо, яким заправляють автомобілі, що займаються доставкою бутильованої води.

"Подорожчання бензину, солярки і дизеля негативно відбилося на ціні води для кінцевого споживача. Сюди ж додаються і витрати на обслуговування автомобілів", - пояснює він.

На другому місці "винних" – полікарбонатна тара, з якої виготовляються бутлі. І хоча виробник бутлів гарантує, що при дотриманні умов зберігання, бутлі можуть працювати по 40-60 циклів, в більшості компаній їх заміну здійснюють набагато частіше.

Щомісячний відсоток списання тари - близько 7% від загальної кількості бутлів. "Зміна на ринку нафти і нафтопродуктів автоматично спричинило за собою зростання цієї хімічної сировини", - уточнює Ігор Пастух.

До речі, українські компанії поки не доросли до об'єднання своїх логістик, щоб здешевити покупцям вартість води. Хоча, наприклад, в Москві є незалежна логістична компанія, яка доставляє воду від декількох десятків виробників.

Реклама:

Головне сьогодні