В Україні майже сто тисяч дітей - сироти

— 31 травня 2012, 13:49

Такі дані озвучив міністр соціальної політики Сергій Тігіпко під час онлайн-конференції у Facebook.

"Сьогодні в Україні 95 545 дітей сиріт. Перебувають в сімейних формах 73570 дітей, ще 21975 - в інтернатах. Якщо у відсотках, то в сімейних формах - 76% дітей. Ця цифра постійно росте. Кількість дітей, які в інтернатах, постійно падає", - повідомив Тігіпко.

За його словами, у 2009 році в інтернатах було на 7 539 дітей більше. А до 2020 року інтернатів в Україні не має бути взагалі.

Такі норми прописані у затвердженій стратегії Кабміну, яку ще має підписати президент.

"Є величезні проблеми, з якими стикаються діти в інтернатах: часто розлучають рідних дітей (брат, сестра). Ще одна проблема – діти в інтернатах дуже непристосовані до життя. Вони самі нічого не вміють робити – вони завжди на готовому, не можуть собі приготувати яєчню, не говорячи про те, що у 18 чи 21 повністю ввійти в життя і відповідати за себе. Я не говорю про проблеми родинного тепла", - пояснив Тігіпко.

Крім того, міністр зауважив, що діти з інтернатів не ходять в загальноосвітню школу.

"Якщо говорити про нові, родинні форми, тут умови створені непогані. За кожною дитиною-сиротою йдуть певні гроші. Якщо це дитина до 6 років – це 1822 грн. на місяць, від 6 до 18 р. - 2268 грн. Якщо це старше – до 23 р. (можуть отримати ті, хто навчається на денних формах) - це 2188 грн. Більше того, ті батьки, які їх виховують, можуть отримувати теж непогані гроші за їх виховання додатково. Це в дитячих будинках сімейного типу – до 5 прожиткових мінімумів (близько 5500 грн). Для порівняння - середня зарплата зараз менше 3000 грн", - додав він.

Сергій Тігіпко пояснив, що сімейні форми виховання дітей - прийомні родини (зараз по законодавству це до 4-х дітей разом з дітьми вихователів) чи дитбудинки сімейного типу – від 5 до 10 дітей.

За словами Тігіпка, зараз в Україні потрібно більше побудувати і передати місцевій владі будинків сімейного типу.

Реклама:

Головне сьогодні