Перший приватний космічний корабель Dragon починає політ на Землю

— 31 травня 2012, 14:07

Dragon звільнився від механічної руки-маніпулятора, яка "відпустила" його у самостійний політ на Землю, повідомляє Інтерфакс з посиланнями на російський Центрі управління польотами (ЦУП).

"Корабель Dragon (SpaceX-D3) звільнився від механічного маніпулятора SSRMS, який перед цим відстикувався і відвів його від борту Міжнародної космічної станції", - у ЦУПі.

За даними центру, приблизно через чотири години після цього включаться двигуни корабля, які дадуть йому імпульс на зниження. Приводнення корабля заплановано в Тихому океані, в декількох сотнях миль на захід від Південної Каліфорнії.

Завершивши свій демонстраційний політ, Dragon привезе на Землю понад 600 кг різних вантажів з МКС.

Космічний корабель Dragon від'єднали від МКС. Фото AP/NASA

Перший приватний космічний корабель Dragon відправився до МКС 22 травня. Ракета-носій Falcon-9 з кораблем Dragon стартувала з космодрому на мисі Канаверал.

Демонстраційний політ американського приватного космічного корабля багаторазово переносився з технічних причин. Спочатку він планувався на кінець 2011 року.

Політ корабля Dragon здійснюється в рамках контракту між приватною компанією SpaceX (виробник ракети Falcon-9 і корабля Dragon) і Національним аерокосмічним агентством США на суму $278 млн.

У разі успіху демонстраційного польоту компанія SpaceX за іншим контрактом з НАСА на суму $1,6 млрд почне регулярні польоти кораблів Dragon до МКС. Всього планується не менше 12 таких місій.

Корабель Dragon може привозити на МКС до шести тонн вантажів і повертати з неї до 3 т вантажів. Для розміщення апаратури та обладнання на вантажівці є герметичний об’єм розміром 10 куб. м і негерметичний об'єм - 14 куб. м.

Реклама:

Головне сьогодні