На Прикарпатті сильна повінь: люди рятувалися від води на деревах і стовпах. Відео

— 12 червня 2012, 10:48

Підтоплено 113 житлових будинків, залито городи, повідомляє ТСН. У центрі стихії опинилося село Вікняни.

Там рятувальникам довелося витягати з бурхливого потоку 19 людей. Загалом у безпечне місце тимчасово евакуювали більше сотні селян.

Злива, що не вщухала протягом години, перетворила вулиці на ріки. Вода піднялася на метр, бурхливий потік ламав огорожі, ніс за собою все, що люди не встигли поховати – курей, індиків, кроликів, будівельні матеріали.

"Раніше, скільки я тут живу, такого тут не було", - запевняє житель с. Вікняни Василь Попадюк "Худоба за течією поплила – тільки голови стирчали", - розповідає про побачене інша місцева мешканка Оксана Бужумінська.

Степана Дмитріва з води витягли рятувальники. Він із дочкою пішов рятувати корів з пасовища, але повернутися у безпечне місце не встиг. Опинившись по пояс у стрімкій воді, чоловік ледве встиг учепився за стовп.

"Я боявся, щоб мене вода не звалила. Я у воді більше години так простояв. Мене мотузками витягали", - переповів він подробиці свого порятунку МНС-івцями. Вода залила підвали, подекуди "зайшла" й у кімнати, стояла по кісточки.

Хто не встиг попіднімати меблі, тепер кажуть: мокрі – їх хіба повикидати. З десяток автомобілів у селі, простоявши кілька годин у воді, потребують серйозного ремонту.

"Вода в моторі. Треба все міняти, аби їхала", - резюмує місцевий мешканець Михайло Двояк. Селяни бідкаються, що залишаться без врожаю. Картопля, помідори, кукурудза, квасоля, цибуля – все під товстим шаром намулу.

Після такої стихії, кажуть, хіба капуста може "вижити". У Вікнянах зараз працюють вісім МНС-івських мотопомп – рятувальники відкачують воду з подвір'їв, підвалів та криниць. У сільраді складають списки потерпілих, сподіваючись на компенсацію.

Її в райдержадміністрації обіцяють, але, очевидно, не всім. При розподілі грошей враховуватимуть соціальний статус потерпілих та серйозність збитків.

Реклама:

Головне сьогодні