Вчені взяли слід "божественної частинки"

— 4 липня 2012, 09:27

Про це пише Inopressa із посиланням на The Financial Times. До відкриття впритул наблизилися і американські фахівці.

Оскільки бозон Хіггса дуже нестійкий і розпадається на легші частинки відразу після виникнення, виявити його шляхом безпосереднього спостереження неможливо.

Єдиний спосіб це зробити - зібрати і проаналізувати великий масив інформації про зіткнення елементарних частинок і виявити особливий "патерн розщеплення", який не може супроводжувати нічого, крім бозона Хіггса.

Саме такий імпульс зареєстрували вчені з Національної прискорювальної лабораторії ім. Енріко Фермі (США). У понеділок вони завершили обробку даних про 500 трильйонів зіткнень елементарних частинок, які відбулися в тутешньому прискорювачі за останні 10 років.

Однак є невелика вірогідність того, що знахідка пояснюється статистичною флуктуацією, йдеться в статті: її оцінюють в 1/550. Тому результат не дотягує до встановленого шукачами бозона Хіггса високого стандарту статистичної значущості і, отже, не може бути підставою для офіційної заяви про відкриття.

У середу про підсумки двох незалежних експериментів повинні повідомити вчені з ЦЕРНу. Якщо їх пошуки дадуть позитивний результат, обгрунтованих сумнівів в існуванні "божественної частинки" не залишиться.

Бозон Хіггса - теоретично передвіщена елементарна частинка, елементарний бозон, квант поля Хіггса. Це відкриття є настільки важливим, що ЗМІ називают його "божественна частинка", хоча й вчені недолюбюють цю назву.

Реклама:

Головне сьогодні