Світлячки "спілкуються" за допомогою світла, а кохаються лише за подарунок

— 11 липня 2012, 09:26

Учені визначили, що жуки-світляки чоловічої статі приваблюють самок не тільки випромінюванням світла, але й завойовують їхню увагу подарунками.

Подарунок дама одержує у вигляді сперматофора – оболонки з насінням і живильними речовинами для самки, повідомляє ВВС.

Дослідники Університету Тафтс у Бостоні виявили, що самки світляків віддають перевагу самцям з найбільшим живильним подарунком.

Досі вважалося, що світляки спілкуються між собою лише за допомогою світіння, однак, з'ясувалося, не все так просто.

Фото liveinternet.ru

Сара Л'юїс і доктор Адам Саут використовували світло світлодіодов, імітуючи світлові сигнали світляків чоловічої статі, сподіваючись на успішну зустріч із партнеркою.

Одній групі потенційних партнерок показали спалахи світла, які, як було відомо з інших досліджень, самки вважають привабливими. Іншій групі самок показали непривабливі для них спалахи.

У лабораторії Тафтс після декількох хвилин світлового залицяння самців і самок попарно поміщали в мініатюрні відсіки, відключали світло й знімали, що там відбувається за допомогою інфрачервоного освітлення.

Дами люблять кавалерів з "подарунком". Фото з сайту ВВС

Після того, як жуки опинялися наодинці, спалаху випромінюваного ними світла ніяк не впливали на розвиток їх відносин.

Виявилося, що у природі самки світляків дуже вибагливі й відповідають спалахами світла лише тем самцям, які їм подобаються, а не будь-кому. Зокрема, самки погоджувалися на сексуальні відносини переважно з тими із самців, у яких був великий "подарунок".

Ціла низка питань поки залишається без відповіді: сперматофори передаються внутрішньо й не ясно, як саме самки визначають розміри "подарунка" і вирішують, з яким із самців найкраще вступати в статеві стосунки.

Як не прикро, але "кохання" залежить від розміру "подарунка". Фото radioheads.net

За словами доктора Саута, він був дуже здивований, виявивши, що "привабливі спалахи світла збільшують шанси самців на злягання лише в початковій стадії залицяння".

"Як тільки самці вступають у фізичний контакт із самками, ті користуються іншими критеріями для свого вибору", - сказав вчений.

Дослідники вивчали світляків для того, щоб зрозуміти надзвичайні приклади поведінки, що розвився в різних видів для зав'язування сексуальних контактів.

Реклама:

Головне сьогодні