Китайським сайтам доведеться фільтрувати контент

— 13 липня 2012, 09:40

Про це йдеться в нових правилах, розроблених регулюючими органами КНР, пише Бі-бі-сі.

Китайське Державне управління радіо, кінематографії і телебачення (SARFT) повідомило про це в серії відповідей на питання журналістів.

У правилах йдеться, що адміністратори сайтів повинні будуть стежити, щоб на їх ресурсах не з'являлися матеріали з елементами "жорстокості, порнографії і матюків".

Заява була опублікована раніше на цьому тижні, однак про нові правила заговорили після того, як про них розповів присвячений новим технологіям новинний сайт The Register.

На думку редакції сайту, визначення того, що є "вульгарним", розмите, і це дає простір для різного тлумачення нового закону.

SARFT пояснює появу нових правил тим, що протягом останнього часу різко зросла кількість телепрограм, які можна переглянути в інтернеті, і тому користувачі мережі звернулися з проханням захистити незміцнілі уми юних користувачів.

Самий відвідуваний китайський відеохостинг Youku повідомив, що нові правила ніяк не вплинуть на його роботу, оскільки на сайті вже працюють кілька сотень людей, які перевіряють зміст відеороликів.

"Вульгарні і жорстокі кліпи будуть відфільтровані, - заявив прес-секретар сайту. - Якщо в них міститься щось, спрямоване проти партії або суспільства, таке відео буде видалено. Жоден сайт не буде розміщувати у себе таке".

Китай уже блокує доступ до багатьох відеосайтів, які перебувають за кордоном, в тому числі, до Youtube. Але деякі китайці вдаються до допомоги віртуальних приватних мереж (VPN), щоб мати можливість заходити на подібні сайти.

Однак нинішні нововведення можуть мати серйозні наслідки для китайських сайтів з обмеженими ресурсами, вважає Девід Бандурскі, що працює в Центрі журналістики та медіа досліджень в університеті Гонконгу.

Реклама:

Головне сьогодні