Тест

Вчені: теорія про рухи очей, які видають брехню, є міфом

Вчені вважають міфом поширену теорію про очі, які видають брехню.

Багато психологів вважають, що коли людина дивиться вгору і вправо, це може свідчити, що вона бреше, а от погляд вгору вліво, навпаки, може бути ознакою правдивості.

Однак експерти Единбурзького університету, а також університету Хертфордшира провели дослідження і виявили, що ця теорія - помилкова.

Про такі висновки науковців повідомляє Бі-Бі-Сі із посиланням на онлайн-журнал Public Library of Science ONE.

Вони стверджують, що зв'язок між рухами очей та правдивістю є ключовим елементом НЛП - нейро-лінгвістичного програмування, методу, який має на меті поліпшення людського життя за допомогою психологічних технік.

Один з аспектів НЛП - це навчання людей тому, як рухи очей можуть видавати думки людини. Згідно з поширеною теорією, люди дивляться в правий верхній кут, коли конструюють чи вигадують подію.

Натомість, коли люди дивляться у лівий верхній кут, вони наче пригадують те, що сталося.

Ця теорія була перевірена за допомогою фільмування волонтерів та їхніх рухів очима у той час, коли вони говорили правду та брехали.

Друга група волонтерів потім передивлялася записи і мала визначити за рухами очей, хто з учасників експерименту брехав, а хто - говорив правду.

Співавтор дослідження, Каролін Ватт з Единбурзького університету, каже: "Великий відсоток людей вірять, що певні рухи очима є ознаками брехні, і цю теорію навіть викладають на курсах".

"Наше дослідження не виявило жодних доказів цієї ідеї і вважає, що час відмовитися від такого підходу до визначення брехні", - додає науковець.

Наступним етапом для дослідницької групи стало вивчення відео з прес-конференцій, де люди просили про допомогу в пошуку родичів або стверджували, що вони стали жертвами злочинів. Виявилося, що дехто з них брехав, а дехто говорив правду, але жодної кореляції між рухами очима та брехнею вчені не виявили.