Виробники яблучного вина обурюються через підробки

— 19 липня 2012, 14:06

За результатами 2011 року експорт кальвадосу виріс на 4,8%. Однак разом з комерційним успіхом останніх років до виноробів цього чудового яблучного вина прийшли серйозні проблеми.

Президент міжпрофесійної ради AOC кальвадосу і сидру (IDAC) Дідьє Бедю в інтерв'ю одному французькому виданню розповів подробиці: "У Фінляндії ми стали жертвою власного успіху. Скандинавський ринок сильно виріс з 2000 по 2005 рік. Ймовірно, наш успіх наштовхнув деяких місцевих виробників на думку виготовляти "аналогічні" яблучні вина. Вперше ми помітили підробку під назвою Alvados в 2006, з тих пір з'явилися й інші "марки". Поки ми не знаємо, чи йдеться про одного виробника, чи нашу продукцію стали підробляти масово".

Однак Скандинавія – не єдина проблемна зона для IDAC.

"Підробки є ще в Іспанії і в Україні. Українські виробники яблучного вина просто пишуть calvados через k! Ймовірно, є й інші неблагополучні в цьому плані країни, але ми цього не знаємо" - продовжує пан Бедю.

"Ми відправили усю інформацію в міністерство агрокультури Франції, проте поки ніякої відповіді не отримали".

За словами президента IDAC, нелегальне виробництво суттєво впливає на продаж кальвадосу: "Продажі в Фінляндії не ростуть з 2010 року - підробки можуть стримувати їх, тому що вони збивають споживача з пантелику. Ми зверталися в ALKO, фінську компанію, що реалізує держмонополію на продаж алкоголю, з вимогою - поміняти бренд. Наприклад, в США є яблучний дистилят під назвою Apple Jack, і з цим немає ніяких проблем. Але поки що відповіді не отримали".

Також, Дідьє Бедю радить купувати вина і алкогольну продукцію тільки у спеціалізованих винних магазинах, де підробки повністю виключені

Для довідки.

У 1942 році яблучному вину Кальвадос була присвоєна категорія АОС (Apellation d'Origine Controlee - найменування, контрольоване за походженням), яка встановлює географічні зони, сорти яблук і груш, спосіб переробки і терміни витримки.

Тому, використання назви "кальвадос" для вина усіх регіонів, окрім як з Нормандії (Calvados) вважається незаконним.

Реклама:

Головне сьогодні