У Чернівцях виготовляють "очі" для космічних кораблів і дістають електрику з піску

— 25 липня 2012, 12:58

Він виконує унікальні замовлення для найсучасніших напрямків промисловості, найдивнішу високотехнологічну продукцію, яку на такому рівні не може виготовити ніхто у світі, пише "Сегодня".

Цей університет навчився "діставати" світло з піску і виготовляти "очі" для космічних кораблів.

Директор закладу, академік Лук'ян Анатичук розповів, як на одній з виставок у Дубаї наші фахівці здивувати шейха, що прийшов туди з пишною свитою.

"Я приніс посудину розпеченого пустелею піску, поставив на мою термоелектричну установку, після чого відразу засвітилася електрична лампочка й закрутився вітрячок. Спочатку араби вирішили, що це якийсь хитрий фокус і їх розігрують. Вони стали самі багаторазово знімати й ставити посудину з піском на установку, як діти", - розповів академік.

Прилад, який вразив арабського еміра. Фото vidido.ua

Він додав, що перспектива переробляти тепло піщаної пустелі в електрику привела їх у захват і поклала початок співробітництву.

Однак, арабські країни, е єдині, з ким співпрацює інститут.

Наприклад, разом із французькою фірмою у ньому виготовляють кращі електронні "очі", які стоять на космічних кораблях, що відправляються в далекий космос.

Ідеї університету швидко зацікавили ЮНЕСКО. А чернівецького академіка вже в який раз переобирають президентом Всесвітньої академії термоелектрики, у яку входять знамениті фізики світу.

Виявляється, пристосування із Чернівців можна зустріти в будь-якому кінці світу, навіть у Японії. Анатичук для мережі японських ресторанів обладнання, що дозволяють доставляти крабів живими з моря просто на кухню.

Кількість розробок цього інституту обчислюється сотнями, але вчені швидко "освоюють" нові зовсім несподівані галузі.

Наприклад, зараз Анатичук разом з тайваньськими вченими збирається революційно перетворити автомобільний двигун за допомогою утилізації тепла, що вилітає через вихлопну трубу в атмосферу.

Реклама:

Головне сьогодні