Вчений відтворив запах космосу

— 25 липня 2012, 13:49

Про це повідомляє Inopressa із посиланням на французьку Le Figaro.

NASA цікавиться його роботами і хоче привчати майбутніх астронавтів до запаху космосу, пише Жуді Дюпортай. Щоб зрозуміти, що це таке, потрібно уявити "запах спітнілих ніг, тіла, від якого пахне гниллю, і додати до цього запах розчинника і бензину", пояснює вчений в інтерв'ю на Discovery Space.

"Космічні станції і кораблі є ідеальним місцем для утворення неприємних запахів, оскільки астронавти не можуть приймати душ, а повітря циркулює в замкнутому просторі", - пише автор статті.

"Ми не відчуваємо, що на борту погано пахне. Однак після повернення на землю, коли астронавт з команди підтримки заходить в капсулу, він прямо відсахується. Там пахне майже як у футбольній роздягальні", - розповідає Жан-Франсуа Клервуа, астронавт, що тричі побував в космосі.

Щоб знизити число потенційних джерел неприємних запахів, команди уникають ряду страв на борту. "Ми можемо брати з собою свіжі фрукти на перші дні місії. Банани часто заборонені, оскільки дуже швидко псуються. Деякі командири просять також відмовитися від салату з тунцем", - говорить астронавт.

"Якщо запах на борту космічних кораблів можна уявити, то запах космічного простору залишається загадкою", - відзначає автор. "Як дізнатися, чи є у безповітряного простору запах?" - Задає риторичне питання Бріжітт Годар, доктор Європейського космічного агентства.

Однак деякі вчені стверджують, що велика хмара, яка рухається в центрі нашої галактики, може мати запах рому і малини.

Реклама:

Головне сьогодні