Тест

Українська влада виправдовується, що олімпійці на поганій базі лише "розминаються"

Легкоатлетична олімпійська збірна України не тренується на базі, де погані умови, а лише розминається й екіпірується для виїзду на Олімпіаду в Лондон.

Про це заявляє прес-служба Державної служби молоді та спорту України, реагуючи на телесюжет про погані умови проживання, харчування та тренування олімпійців на базі.

Після появи цього сюжету у ТСН, 25 липня керівники Держмолодьспорту виїхали на Навчально-спортивну базу олімпійської підготовки "Святошин", щоб з'ясувати ситуацію.

Відомство констатує, що ця база, побудована ще в радянські часи, не перебуває в державній власності.

"Насправді легкоатлетична збірна не тренується на Базі. Частина спортсменів прибула сюди 21 липня з Харкова (де проходив заключний етап підготовки до Ігор - Командний чемпіонат України), основна ціль заїзду - екіпірувати команду для виїзду на Олімпіаду", - йдеться в заяві.

"На стадіоні Бази тренувань не проводять, він служить для розминки, а далі спортсмени їдуть на тренування в Ірпінь. Разом з тим, бігових бар'єрів представники Держмолодьспорту нарахували на стадіоні 17, а не 5, як було заявлено в сюжеті", - додає відомство.

Держмолодьспорт також заявляє, що "розробив нові нормативи харчування замість існуючих старих, які невдовзі будуть затверджені".

Водночас, проводиться перевірка з приводу заявленої спортсменами інформації щодо харчування.

Відомство обурюється, що "за три дні до старту головних змагань чотириріччя з’являються подібні сюжети, які нагнітають ситуацію довкола підготовки до Ігор".

Держмолодьспорт визнає, що рівень вітчизняної спортивної інфраструктури дуже відстає від європейського та світового.

"За два минулих десятиліття, крім кількох футбольних стадіонів, в Україні практично не збудовано жодного великого спортивного об’єкта. З понад 70 баз, які мають статус олімпійської, тільки база в Конча-Заспі частково відповідає світовим стандартам", - йдеться в заяві.

"Загалом більшість об’єктів було збудовано ще в 70-ті роки минулого століття, значна частина спортивних об’єктів була перепрофільована. Ще низка їх, на жаль, існує тільки на папері", - зазначає Держмолодьспорт.

"Спортсмени змушені тренуватися закордоном, оскільки на наших базах умови часто-густо неприйнятні", - констатує служба.

Держмолодьспорту запевняє, що намагається виправити ситуацію. Вже заплановані розбудова бази в Конча-Заспі, фінансування олімпійських баз у Чернігові та Заросляку (Прикарпаття), побудова 5 хокейних арен у 2012 році тощо. Передбачені кошти на це.